Bergsjögården invigs efter renoveringen. Alla som fyllt 45 vet att det finns behov av en make over. Det gällde inte minst Bergsjögården, vars nuvarande verksamheter för stadsdelens ungdomar skiljer sig en hel del från tiden då man startade. Nu är man så nöjda med renoveringen att man till och med vill släppa in seniorer.

– I princip allt är ommålat och utbytt, väggar är rivna så att vi har mycket större ytor att röra oss på. Det har blivit jättebra! säger Carina Thyremark, samordnare för fritid i stadsdelen Östra Göteborg.
8A.jpg

En hel höst tog det att renovera de gamla lokalerna, som i princip var i original-skick innan. Hur många barn och ungdomar som funnit sin fritidssysselsättning här genom åren är det ingen som vet, men populär har Bergsjögården alltid varit.

– Jag är själv uppvuxen här i området och redan då var det Bergsjögården oerhört värdefull för de boende. Numera har vi alltid ett 50-tal barn i mellanstadie-åldern här dagtid, och på kvällarna, när ungdomsföreningen driver café, brukar det vara runt hundra lite äldre ungdomar här, säger Carina Thyremark.

Salong för ompyssling
Och kanske blir det ännu fler nu, när de runt 700 kvadratmeter stora lokalerna är mer anpassade efter dagens ungdomars intressen och behov.

7170.jpg
– När Bergsjögården öppnades var det framförallt för olika föreningar som hade sina kontor här, och den typen av lokaler är inte direkt anpassade efter dagens önskemål. Nu har vi ett stort ”Rörelserum” där man kan göra alltifrån att spela inomhusfotboll till att gympa och dansa. Vi har också en ”Salong” med frisörstolar, där man kan klippa varandra eller måla med henna-färg eller … ja, här finns alla möjligheter!

I det så kallade ”Projektrummet” finns datorer redo att utföra alla kreativa idéer som dyker upp, och utanför altandörrarna leder en generös trappa ut till det fria.

– Översta trappsteget är så stort att det kan fungera som en scen för den som vill uppträda för publik. Över huvud taget funderar vi på att utöka vår verksamhet till fler målgrupper dagtid, till exempel arrangera soppluncher med trubadur, föreläsningar och frukostar för de äldre i området, säger Carina Thyremark.

Rastlös och nyfiken väntan
Men först väntar en festlig invigning med allehanda uppträdanden och aktiviteter. Att nyinvigningen är efterlängtad råder det inget tvivel om.

– Ungdomarna har varit väldigt rastlösa och nyfikna under väntetiden! Byggentreprenören som utfört renoveringen, som är en av Sveriges största i branschen, säger att de aldrig har varit på ett bygge där det varit så bra ordning och förekommit så lite skadegörelse! Det är nog ett bevis så gott som något på hur angelägna barnen och ungdomarna varit om att det snabbt skulle bli klart och hur fint de tycker att det blivit, säger Carina Thyremark.

3D38.jpg