Firande på stadsmuseet. Sverigefinska högtidsdagen 24 februari firas för åttonde året i rad i Göteborg. Programmet för dagen innehåller något för alla åldrar. Förra årets uppskattade busstur genom det sverigefinska Göteborg körs i år igen.

Läs mer: Program Sverigefinska högtidsdagen

Firandet av Sverigefinska högtidsdagen firas klockan 10–16.30 på Göteborgs Stadsmuseum. Dagen börjar med en busstur i staden. Redan förra året anordnades en guidad tur genom det sverigefinska Göteborg.

– Det var en väldigt uppskattad busstur, så nu kör vi den igen, säger Maria Balaban, planeringsledare på stadsledningskontorets avdelning för mänskliga rättigheter och nationella minoriteter.

Anne Surakka guidar genom det sverigefinska Göteborg. Turen tar 1,5 timmar och utgår från Stadsmuseet och passerar bland annat Torslanda, Angered, Redbergsplatsen och Packhusplatsen.

– Anne kommer att prata om de olika historiska platserna. Hon kommer även att bjuda in resenärerna till samtal om deras minnen, säger Alex Snäckerström, programansvarig på stadsmuseet.

Mat och mingel i foajén
55 resenärer får plats på den guidade turen. Turen är, som alla andra programpunkter, kostnadsfri men föranmälan ska göras till stadsmuseets reception.

Klockan 12.10 blir det invigning med mat och mingel i stadsmuseets foajé. 12.30 föreläser Inkeri Lamér utifrån sin bok Tung metall. Boken berättar om det finska arbetets närhistoria i Sverige och om Göteborg som industristad och om fartygsbyggnationens epok i staden historia. 25 finska fartygsbyggare berättar om sitt arbete vid Göteborgs storvarv under 1960- och 1970-talen.

I år har programmet breddats lite så att det ska finnas något för alla åldrar.

– Det blir bland annat en sång- och dansstund för barn. Och klockan 15 är det knattedisko och danseoke, säger Alex Snäckerström.

Tom of Finland, en film om konstnären Touko Laaksonens spektakulära liv, visas klockan 14.

Estlands nationaldag firas också
Sverigefinska dagen firas även på förskolor och äldreboenden runt om i staden under veckan. 20 februari klockan 9.30 uppmärksammas dagen på Kärras bibliotek.

– Det blir högläsning av boken Siri och lilla hunden Felix på både svenska och finska, säger Maria Balaban.

Samtidigt som det är Sverigefinnarnas dag är det även Estlands nationaldag – i år är det dessutom 100 år sedan Estland förklarade sig självständigt. Göteborgs Stad kommer då att, förutom att hissa Sverigefinnarnas flagga på paradstängerna på Gustaf Adolfs torg, upplåta till Estlands konsulat att flagga på kanalstängerna.