Interaktiv belysning i Julstaden. Med ett drag i spakarna byter ljusen mönster och växlar från blått till grönt. Fram till den 7 januari kan göteborgarna själva styra belysningen på Gustaf Adolfs torg.

– Torget är en viktig och fin plats i staden, där många passerar. Med den interaktiva belysningen ville vi göra något roligt som engagerar och skapar möten, säger Birgitta Bergerlind, verksamhetsledare för Julstaden på på Göteborg & Co.

Ljusinstallationen på torget går alltså att styra med hjälp av ett antal spakar, som bland annat kontrollerar färg och mönster på det ljus som projiceras på fasaderna. Installationen är skapad av Bertil Göransson och kommer finnas på plats fram till den 7 januari 2018.

”Många barn uppskattar installationen”
Enligt Birgitta Bergerlind verkar göteborgarna hittills uppskatta initiativet.

– Vad jag hört är mottagandet väldigt positivt, man är inte van att se Gustaf Adolfs torg på det sättet. Jag tror särskilt att många barn uppskattar installationen, säger hon.

Förutom de interaktiva ljusen ingår ytterligare två ljusinstallationer i Julstaden Göteborg. Dels ljuskonstnären Aleksandra Stratimirovics verk på Götaplatsen, och dels konstnären Benedikte Esperis verk Koreoartscape som visas på åtta platser runtom i staden.