Växer för varje år Bagarns mötesplats i Gamlestan ordnar omtyckt läger för 55 mammor och barn i sommar. Under en vecka i juli upplever de idyll på landet med kanotpaddling, bad och grillning. ”Det är ett tillfälle att bara släppa loss och lära känna nya vänner”, säger Emma Arvidsson, fritidsledare på mötesplats Bagarns.

Varje sommar åker ett gäng mammor och barn från Gamlestan och andra delar av Göteborg till Råddehults lägergård utanför Borås. Förutom ett kort uppehåll under pandemin har det varit så i 12 år.

− Lägret kom till efter förfrågningar från mammorna i Bergsjön. Varje år lockar lägret fler och fler och inför den här sommaren tog platserna slut på en halvtimme, säger Emma Arvidsson.

Umgås och få nya vänner

Att lägret blivit så populärt tror hon beror på flera orsaker. Råddehults lägergård ligger på landet med hästhagar som granne och är en riktig sommaridyll, samtidigt som lägerkostnaden är tillräckligt låg för att de flesta ska ha råd att ta med flera barn. Men populariteten beror framför allt på, menar Emma Arvidsson, att det är ett tillfälle att umgås och få nya vänner. Både som vuxen och barn.

− På lägret träffar du människor från andra länder som du annars kanske inte skulle lära känna. Det leder ofta till nya vänskaper som fortsätter efter lägret.

Många aktiviteter

Fritidsledarna ordnar aktiviteter som skattjakt och hoppborg, vilket skapar avlastning för mammorna och tillfällen till samtal. Lägret är också ett tillfälle för barn och mammor att umgås och uppleva nya saker tillsammans. För många deltagare är det till exempel första gången de paddlar kanot.

− Här får de komma ut i naturen och leva riktigt kollo-lov, säger Emma Arvidsson.

”Det är helt perfekt”

Zainab Gulam är med på lägret för första gången tillsammans med sina barn Adam och Amin. Hon berättar att en kompis rekommenderade henne att vara med och det ångrar hon inte.

− Det är roligt och vi har haft tur med vädret. Min son som är 6 år tycker det är superroligt att vara med andra barn. Vi har mest varit utomhus, det finns tre hoppborgar i olika storlekar. Vi lagar mat och städar ihop, pratar och hjälper varandra med barnen. Det är helt perfekt, det enda som jag och många andra saknar är en tvättmaskin.

Hinda Samatar är på lägret för fjärde gången med fyra barn, tre flickor och en pojke, efter att ha fått tips från en förskollärare.

− Det roligaste är att umgås och lära känna andra som bor i andra områden i Göteborg. Det här är en bra semester!

Träffas ni utanför lägret sedan?

− Ja det gör vi, på lekplatser och så håller vi kontakten på sociala medier.

Aasia Dimbil är tio år och dotter till Hinda. Hon stortrivs på lägret, träffar massor av kompisar och älskar att bada i sjön.

− Jag kallar det mitt barndomsställe, jag har varit här sedan jag var fem år.

Bagarns mötesplats arrangerar lägret ihop med Kortedala mötesplats och Fältgruppen.