Unik satsning fortsätter under 2020. Är du senior och vill träffa nya vänner? Då kanske Göteborgs Stads seniorläger är något för dig. Nu är det klart att det blir läger även under 2020. ”Jätteroligt att vi kan fortsätta med detta, 700 lägerplatser kommer vi att kunna erbjuda ensamma seniorer under året", säger Lena Lindbom enhetschef på social resursförvaltning.
Sedan 2011 har social resursförvaltning haft möjlighet att arrangera läger för seniorer på någon av stadens lägergårdar. Under våren kommer flera läger med aktiviteter, god mat och social samvaro arrangeras.
Målgruppen är ensamma pensionärer eller äldre som vårdar anhöriga. Under de tre dagar som lägren pågår ingår kost och logi för en kostnad av 100 kronor per dygn.
– Sen ordnas en hel del aktiviteter, det kan vara allt från yoga till frågesporter, stavgång, fiske, målning eller vad deltagarna önskar. Allt är frivilligt och eftersom de flesta bor i enkelrum med toalett är det också smidigt att gå undan om man vill vila och ta det lugnt en stund, säger Lena Lindbom.
Ett sätt att bryta ensamhet
Hon sitter och bläddrar bland de enkäter som deltagarna lämnat in efter höstens läger och läser upp kommentarer: ”Nu ringer min telefon igen”, ”Redan efter någon timma kändes det som om vi var gamla bekanta”, ”Det var härligt att få ett ombyte från ensamma dagar hemma”.
Och det är just det som är poängen – att hjälpa äldre människor att bryta sin ensamhet.
– Bara detta att sitta och äta tillsammans tycker många är helt fantastiskt. Och de äter som hästar under lägerdagarna. Det är härligt att se.
Ensamhet är en stor utmaning för äldreomsorgen i dag. Det finns många ensamhushåll, men Lena Lindbom konstaterar att även äldre gifta par kan lida av ensamhet.
– Alla seniorer som känner sig ensamma kan ansöka om en plats på våra läger. Det gäller även om man är gift eller är anhörigvårdare. Det enda som är viktigt är att man måste kunna klara sig själv.
En unik satsning
För att få möjlighet att delta på lägren får man gå in på social resursförvaltnings webbsida (länk nedan) och ladda ner en ansökningsblankett. Den får man sen fylla i med uppgifter om sig själv och lite annat som är viktigt för arrangörerna att veta.
– Blanketten skickar man till oss och så snart man får plats på ett läger hör vi av oss och berättar vad det är som gäller. Vi försöker att sätta samman grupper som kommer från samma delar av staden så att det ska vara enkelt att fortsätta umgås efteråt.
Det låter som att seniorläger är en såpass enkel och bra idé att den borde finnas även på andra ställen i Sverige, men så är det inte.
– Nej, vi är faktiskt unika i Sverige med detta. Det finns andra kommuner som ordnar enstaka läger, men vår verksamhet pågår året om och subventioneras av staden. Även om jag inte har några exakta siffror tror jag att det är en socioekonomiskt bra investering.
– Vi märker att deltagarna mår väldigt, väldigt mycket bättre efter att ha varit iväg med oss ett par dagar. Och det är värt väldigt mycket – både för den enskilda personen och för samhället.
Lägren är populära och många av deltagarna återkommer flera gånger. Efter att ha varit med tre gånger måste man dock skicka in en ny ansökan och hamnar sist i kön.