Råd från Göteborgs fältassistenter. I år är valborgsfirandet inställt. Men givetvis hindrar det inte att en del ungdomar ändå vill fira. Stadens stadsdelar mobiliserar sina fältassistenter och ber alla föräldrar om hjälp att hålla ungdomar borta från folksamlingar.  

Göteborgs Stads stadsdelar förbereder sig inför en speciell valborgsmässoafton med inställda arrangemang och restriktioner från Smittskyddsmyndigheten. I Majorna Linné kommer all personal inom socialt förebyggande arbete att jobba som fältassistenter under valborgskvällen.

− Vi är trygga vuxen som rör oss i miljöer där det oftast bara finns ungdomar, säger fältassistent Julia Hadin på stadsdelsförvaltningen Majorna Linné.

Tillsammans med sina kollegor från stadsdelsförvaltningen Askim Frölunda Högsbo och social resursförvaltning kommer de befinna sig i bland annat Slottsskogsområdet. I år kommer samtalen med ungdomarna till stor del präglas av covid−19.

Ta kvällspromenader

− Vi kommer att prata med dem om att hålla avstånd och inte samlas i grupp. Men om vi ska kunna hindra spridning av viruset behöver vi hjälp av deras föräldrar.

Julia Hedin tipsar att man som förälder gärna kan ta kvällspromenader och prata ihop sig med andra föräldrar om vad som gäller kring tider och fester. Framförallt uppmanar hon alla att prata med sina barn om vikten av att hålla avstånd och inte samlas i grupp. Och att försöka få dem att stanna hemma eller åtminstone hålla sig borta från stora stadsparker.

Men det kan ju som bekant vara svårt att nå fram till sin tonåring med förvarningar.

− Försök vara nyfiken, lyssna på hur de tänker och känner kring situationen och var tydlig med vad som gäller, säger Julia Hadin.

För att hitta Göteborgs Stads stöd till föräldrar och unga – se länkarna nedan!