Massor av kultur i det fria. Nu är det sommar i Göteborg, oavsett väder och vind. För på fredagen är det premiär för sommarunderhållningen, som bjuder på gratis musik, dans och annan kultur i det fria ända till 12 september.

Sommarunderhållningen är en tradition i Göteborg sedan 1946. Årets första föreställning hålls på fredagskvällen på Rymdtorget i Bergsjön, där Mama Gumbo, Mathias Melo och Andra Generationen står för underhållningen.

150 kulturupplevelser i hela stan
Och sedan rullar programmet på hela sommaren, i augusti till viss del mixat med Kulturkalaset.

Totalt bjuder sommarunderhållningen på 150 kulturupplevelser utomhus i sommar, för göteborgare, turister och andra besökare. Mama Gumbo, till exempel, turnerar runt på stadsdelstorgen, förutom Rymdtorget även Olskrokstorget, Kortedala Torg, Brunnsbotorget och Vårväderstorget.

Andra spelplatser är Trädgårdsföreningen, Lilla Änggården och Bältesspännarparken. Men hemmascenen för sommarunderhållningen är Slottsskogsteatern vid Björngårdsvillan.

Här leder Pia Almqvist allsångskvällar varje onsdag kl 19 med start 26 juni. Och här uppträder artister som Simbi, Groupa, Ale Möller band och Lena Willemark.

Skrönor, ballader och mysterier
Programmet bjuder på mycket mer än konserter: Visafton vid Gräfsnäsgården, danskvällar på Villa Belparc på torsdagarna och en rad barn- och familjeföreställningar för alla från ett år och uppåt. De spelas i Trädgårdsföreningen och Slottsskogen men även ute i stadsdelarna.

Och den som gillar berättelser vid lägerelden har mycket att se fram emot. Vid nio tillfällen kan man lyssna till skrönor, ballader och mysterier vid en lägereld i Slottsskogen. Berättarnäst Väst ordnar nya historier och nya berättare varje gång.

Hela sommarunderhållningens program kan hämtas i tryckt form på turistbyråerna eller digitalt som pdf här nedanför.