Fri entré och särskilda aktiviteter. Lördagen den 23 april är det premiär för Museernas dag med fri entré på Göteborgs museer och konsthall. Den nystiftade dagen, med olika aktiviteter, visningar, workshops och vernissager, ska locka fler att upptäcka eller återbesöka stadens museer och konsthall.

På Musernas dag, som firas för första gången den 23 april, får alla besökare en möjlighet att uppleva Göteborgs stadsmuseum, Röhsska museet, Göteborgs konstmuseum och Göteborgs Konsthalls kostnadsfritt.

Förutom museernas och konsthallens basutbud och nya utställningar kommer det under dagen bjudas på en rad olika aktiviteter.

På Röhsska museet blir det till exempel visningar av utställningarna ”1700-talets former” och ”Migration – Föremålens färdvägar” och på Göteborgs konstmuseum öppnar utställningen ”Play: videokonst ur samlingen” i samband med Musernas dag.

− Det är poetiskt, politiskt, andligt och humoristiskt videokonst från 1990-talet fram till idag, säger Patrik Steorn, museichef för Göteborgs konstmuseum.

Tre avgiftsfria dagar

På Göteborgs stadsmuseum blir det bland annat pysselaktiviteter med vårkänsla utifrån Elsa Beskows sagovärld och Alice Tegnérs sånger och på Göteborgs Konsthall berättar avgångsstudenter från HDK-Valands om sina verk i utställningen ”Material Glitch”.

Musernas dag är en av tre dagar under året som kulturnämnden har beslutat att införa fri entré till Göteborgs muser och konsthall. De andra två dagarna är på Kulturkalaset och Kulturnatta.

− Vi vet att det finns många som är intresserade av museerna men aldrig varit på ett. Med de avgiftsfria dagarna hoppas vi att de ska bli lättare att göra ett besök. Vi hoppas också att de som redan besöker oss ofta, kommer och fördjupar sig på sitt favoritmuseum genom att delta i en workshop eller gå på en visning, säger Britta Söderqvist, avdelningschef för Göteborgs museer och konsthall, kulturförvaltningen.