En hyllning till kulturtanten. Filmfestivalens vinjettfilm Fabiana har premiär när Göteborg film festival invigs den 27 januari. “Det är ett ärofyllt uppdrag och vi hoppas att den landar väl hos publiken”, säger Kristina Meiton som regisserat filmen tillsammans med Johanna St Michaels.

Filmens huvudperson och de andra medverkande i filmen spelar alla sig själva. Här blir Julia sminkad.

Vinjettfilmen är en lång tradition på Göteborg film festival. Eftersom Göteborg firar 400 år under 2023 utlystes en tävling i våras där kravet var en filmidé på temat Göteborg. Det kom in många bidrag och av dem nominerades sex stycken. Publikens och juryns val föll på Fabiana.

Förverkligat en idé

Johanna St Michaels känner Birgitta som är filmens huvudperson och brukar få sina kläder lagade i hennes klädbutik.

– Hon har länge velat göra en film om Birgitta och hennes magiska butik. Nu när utlysningen kom, fick hon en idé kring hur det skulle kunna förverkligas och bjöd in mig till att göra den ihop med henne. Vi har jobbat ihop tidigare med olika dokumentärfilmer, men det är första gången vi jobbat i så kort format. Sakta sakta lyckades vi ta bort några sekunder om dagen, till dess nuvarande format 47 sekunder, berättar Kristina Meiton.

Hur känns det att ha fått göra filmen?

– Det känns jätteroligt! Filmen ska ju kunna ses många gånger – så det är ju lite extra nervöst. Vi är ju flitiga festivalbesökare själva och vet att vinjetten är populär att diskutera, dissekera, älska och hata.

Vad handlar den om?

– Vinjetten handlar om upptakten till en mycket speciell kväll! En hyllning till kulturtanten. Hur skulle kulturlivet överleva utan dem? Här får de också synas på duken – inte bara i salongen.

Det finns lite Göteborgsledtrådar i filmen, berätta!

– Eftersom det är ett sådant kort format och man inte ska ha tråkigt har vi gömt lite små detaljer som kan hänvisa till film, festivalen och Göteborg

Filmens huvudperson och de andra medverkande i filmen spelar alla sig själva, då de känner och brukar ses i butiken, i korsningen Nordhemsgatan och Nordenskiöldsgatan.

Kristina Meiton och Johanna St Michaels har gjort vinjettfilmen.