Inom loppet av två veckor i början på nästa år delas tre prestigefyllda guldpriser ut vid festliga evenemang i Göteborg. P3 Guld med Guldmicken, Filmgalans Guldbaggar och Årets Kocks gastronomiska mejerimedalj i guld går till de bästa inom ung musik, film och mat.

Kultur är lika viktigt som idrott, säger Leif Nilsson, vice vd för Göteborg & Co.

– Vi har medvetet satsat på att få hit den här typen av evenemang under en koncentrerad period, för att få bästa fokus på Göteborg som evenemangs- och arrangörsstad. Och det är ju roliga evenemang för göteborgarna också.

Fyller Scandinavium

Fotbollsgalan i november följdes av 1,3 miljoner TV-tittare, 4 000 på Scandinaviums läktare och 1 000 middagsgäster på parkett.

På Melodifestivalen i februari finns det plats för 9 700 i publiken och Sveriges Television sänder direkt. Göteborg är enda stad, utom Stockholm, som är med för andra året. Musikgalan P3 Guld var tänkt att hållas i årets Popstad (2004: Jönköping).

Men när Henrik Jutbring på Göteborg & Co, eldsjäl bakom Göteborg Popstad 2001, presenterade Göteborgs idé ändrades planerna.

– Göteborg har en arrangörsanda som utgår från musiken och här finns väldigt många bra band. Göteborg skulle kunna vara Pop-stad varje år, säger Pia Kalischer, på planering och program på Sveriges Radio.

Baggar på Operan

5CC0_2.jpg
004 års Guldbaggar delas ut på Filmgalan på Göteborgsoperan under Göteborg Film Festival. Och det är redan klart att galan återkommer 2006.

– Filmgalan betyder myck-et för festivalens roll som ledande mötesplats för den nordiska filmindustrin, menar vd Svante Hjertén.

Årets Kock är det svenska mästerskapet i professionell matlagning. Den 5 februari går finalen på Restaurang Trädgår’n med efterföljande bankett för bransch och media. Kvällen efter deltar Göteborgs tidigare Årets Kockvinnare vid en Göteborgsbankett, med plats för 350 gäster.

Smaka på Göteborg blir samtidigt ett tema på stan, med aktiviteter på stadsdelstorg, restauranger, personalmatsalar på företag och sjukhus och i grundskolor.

Fakta Guldgalor

• P3 Guld, Storan, 23 januari. Direktsänds i P3. (Rösta på www.sr.se/P3/P3guld från 15 december)
• Filmgalan, GöteborgsOperan, 26 januari. Direktsänds i SVT.
• Årets Kock final, Trädgår’n, 5 februari (med Göteborgbankett 6 februari), reportage i TV4. Smaka på Göteborg-tema på stan.
• Melodifestivalens andra delfinal, Scandinavium, 28 februari (med genrep den 27). Direktsänds i SVT. Schlagerby i Nordstan från 26 februari.