Föredrag på Stadsmuseet. Augustprisvinnaren Bea Uusma, som länge forskat om Andrées misslyckade expedition till Nordpolen, kommer till Stadsmuseet och håller föredrag på lördag 18 januari.

Bea Uusma är författare, läkare och illustratör. Hon har själv sagt att hon är ”besatt” av att ta reda på vad som hände med de tre männen som gav sig ut på den äventyrliga luftfärden med vätgasballongen Örnen, som lyfte från Spetsbergen i juli 1897.

För Bea Uusmas del började det med att hon hade tråkigt på en fest ungefär 100 år senare. Hon drog ut en bok ur bokhylla, som visade sig handla om Andrée-expeditionen.

Ville knäcka den medicinska gåtan
Hon tog med sig boken hem och sedan dess har hon ägnat mer än 15 år åt att försökt knäcka den medicinska gåtan om vad som hände de tre expeditionsmedlemmarna August Andrée, Nils Strindberg och Knut Fraenkel.

Först 1930 hittades kvarlevorna av de tre männen på Vitön, något som blev en världsnyhet. Sökandet efter sanningen om den misslyckade polarexpedition har fört Bea Uusma ända till Nordpolen.

Hennes bok ”Expeditionen. Min kärlekshistoria” gavs ut i augusti 2013 och belönades i november med Augustpriset, som årets bästa svenska fackbok.

Bea Uusmas föreläsning äger rum på lördag 18 januari, kl 13.00 på Stadsmuseet, Norra Hamngatan 12.