Efterlängtad upprustning. Om några veckor drar ombyggnationen av Blå Stället i gång. Medan kulturhuset förvandlas till en ljusare och öppnare plats flyttar en stor del av programverksamheten till Lärjeåns kafé & trädgårdar. Invigningen av det ”nya” Blå Stället planeras till hösten 2013.

Under ett års tid kommer Blå Stället vara utlokaliserat till flera olika platser. Från och med slutet av mars finns kulturhusets personal i en helt annan del av huset – i Angeredsgymnasiets lokaler nära Kulturatom

Hårdrockskonsert inleder vårens program
Men trots alla bestyr som följer med ombyggnationen pågår kulturhusets verksamhet nästan som vanligt. I mars släpps ett helt nytt vårprogram med bland annat utomhuskonserter, berättarkvällar, film och guidade naturvandringar . Vårprogrammet invigs den 4 april med en hårdrockskonsert.

– Vi bygger om, men viktigt att veta är att våra program fortsätter hela tiden. Dels på Lärjeåns kafé & trädgårdar, dels i Angeredsgymnasiets bamba, säger Dan Greider, informatör på Blå Stället.

Ska bli den självklara mötesplatsen
Kulturhuset Blå Stället byggdes 1979 och upprustningen av kulturhuset är efterlängtad. Den innebär bland annat en ny entré vänd mot det som ska bli Aktivitetsstråket – ett stråk som går från torget till den nya bad- och ishallen.

– Blå Stället blir öppnare och ljusare och blir den naturliga mötesplatsen i Angered. Från den nya entrén välkomnas besökaren av kafé, utställningshall och information som gör det lätt att hitta i huset, säger Dan Greider.

Fler verksamheter flyttar
Biblioteket stängde redan 1 mars och öppnar i april i nya lokaler, också dessa i anslutning till Kulturatom. Angeredsgymnasiet delar också med sig av lokaler till Kulturskolan och GUTS. Däremot är Blå Ställets information och Medborgarkontoret kvar i sina gamla lokaler.

Angereds teater finns numera på Andra Stället på Triörgatan 1. Vårens föreställning är Peggy Pickit ser Guds ansikte av Roland Schimmelpfennig. Angereds Bio stänger och istället visas film på Lärjeåns Kafé & Trädgårdar, Hammarkullens Folkets Hus och Folkets Biosfär på Rymdtorget.

Största aktiviteten inom UNO
Ombyggnationen av Blå Stället ingår i projektet UNO, Utveckling Nordost. Tillsammans med EU satsar Göteborgs stad 123 miljoner kronor för att utveckla företagandet, kulturen, stadsmiljön och attraktionskraften i de nordöstra stadsdelarna. Ombyggnationen av Blå Stället är den största aktiviteten inom projektet och väntas vara färdigt efter sommaren 2013.