Les Ballets C de la B och IRAA hör till årets dragplåster. Trots att det är nästan fyra månader kvar till Göteborgs dans- och teaterfestival är stora delar av programmet redan klart. Allt som händer fram till festivalen kan följas på den nya hemsida som nu lanseras.

Årets festival, som pågår 20-28 augusti, blir den nionde i ordningen sedan starten 1994.

Föreställningar för en åskådare

Men festivalen tjuvstartar före 20 augusti med performancegruppen IRAA. Kompaniet kommer från Italien, men sedan många år tillbaka är bosatta i Australien. Under två veckor kommer de, precis som i fjol, att spela ett 80-tal föreställningar inför bara en åskådare.

– Den som köpt en biljett får genom ett telefonsamtal en adress dit han eller hon ska ta sig. Det är där föreställningen äger rum. Men de kommer också att göra två föreställningar där kompaniet kommer hem till den som köpt biljett, och biljettinnehavaren får bjuda in ett tiotal vänner till föreställningen, säger Karin Andersson på Göteborgs dans- och teaterfestival.

Programmet uppdateras efter hand

Les Ballets C de la B är världsstjärnor inom dansen. Kompaniet kommer att vara i Göteborg under hela festivalen, medan grundaren Alain Platel stannar under fem festivaldagar. De kommer att spela tre olika föreställningar och även delta i samtal och workshops.

Invigningsföreställning svarar i år Dorky Park med koreografen Constanza Macras för. Det blir deras första besök i Sverige och föreställningen Hell on Earth kommer att dansas på Göteborgsoperan.

Merparten av festivalprogrammet är redan klart, men det kommer att uppdateras med nya artister och ny information på festivalens nya hemsida.

– Jag är jätteglad över att vi skapat en så fantastiskt mix av stort och smått. Vi spelar på scener över hela stan, allt från Nordstan till Göteborgsoperan, säger Birgitta Winnberg Rydh, konstnärlig ledare för festivalen.