Nu är programmet för Kulturnatta den 10 oktober klart: 113 nattliga kulturäventyr i teatrar, kyrkor, caféer och gallerier. Komikern Peter Apelgren är årets affischnamn. Han står för invigningen på Esperantoplatsen, bland annat med att fundera över om sport är kultur.

Som vanligt är det en salig blandning av stort och litet och högt och lågt på Kulturnatta.

Årets tema är Spår, vilket har fått fotografen Ann Haqvinsson att visa fotografiska spår av historia och nutid från Italien på Godhemsgatan 44 och kammarkören Vox Magna att erbjuda ljudspår för kropp och själ i Universitetsaulan i Vasaparken.

Spökvandring vid Packhuskajen

I Carl Johans kyrka kan man lyssna till romantiska spår med Lisbeth Vecchi på violin och Rolf-Åke Fält på piano, medan Lokal Bar på Kyrkogatan ordnar en kväll om hur människan kan sätta mindre spår i miljön.

Maritiman vid Packhuskajen tar tillvara nattens mörker och inbjuder till en vandring i spökens fotspår, för den som törs.

Röhsska museet satsar på workshop där man kan skapa ljuslyktor eller smycken med hjälp av glaskross från trasiga spårvagnshållplatser. Röhsska berättar också om nattliga spår från Asien, till exempel thailändska penisamuletter.

I Musikens Hus på Djurgårdsgatan arrangeras en stor hyllning till den latinamerikanska kulturen, med musik, dans och mat i indianernas spår, erövrarnas spår och slavarnas spår.

En scen full av pizzakartonger

I baptistkyrkan Tabernaklet blir det konsert för rättvisa medan Backa Teater sätter upp Det sjunde blinget, en föreställning av Streetdancegruppen Twisted Feet om evig ungdom och döden, inspirerad av Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet.

På Teater Arcadia vid Stigbergsliden spelar Karolina Wendelius och Maria Grudemo El Hayek sin egen dansteater Kylan – eller är det kallt här? På en scen full av pizzakartonger tar pjäsen upp en ung tjejs sviktande självbild, stressen om det perfekta jaget och att vara ensam i sig själv.

Kulturnattakortet, 100 kr, gäller som entré till samtliga arrangemang. Eller också är det fri entré.