40 000 besökare i februari. Vill du köra ett riktigt fartyg eller kanske konstruerar ett eget sjömonster? Det är bara några av de saker du kan göra på Sjöfartsmuseet Akvariets nya våningsplan. Inte konstigt att museet slagit publikrekord med 40.000 besökare sedan det nyöppnades den 29 januari.

Det är tredje våningen som har varit stängd under ett helt år. Så lite nyhetens behag är det kanske, erkänner Marie Wettmark, kommunikatör på Sjöfartsmuseet Akvariet. Men det är inte bara det.

-Vi kan se att vi våra besökare vill komma tillbaka genom att vi har många återbesök, säger Marie Wettmark.

Eller som museichef Anna Rosengren uttrycker det:
-Jätteroligt. Uppenbarligen har vi lyckats att skapa något som man vill komma tillbaka till flera gånger, oavsett ålder.

Något för alla åldrar
På det nya våningsplanet är tanken att det ska finnas något för alla åldrar. I till exempel supertuben finns olika uppdrag som man kan utföra. Vuxna och de lite äldre barnen kan också gå in i ett riktigt fartyg och styra det med samma utrustning som Chalmers använder i sin utbildning.

På tredje våningen får besökarna också ta del av utställningen om hamnstaden Göteborg eller bygga och forma sitt eget sjöodjur på en hightech touchskärm. Där handlar det om att leka och lära. De egenskaper som du ger djuret som du skapar visar också var i havet det lever. För de minsta finns ett lekrum.

Mer än en fördubbling från i fjol
40.000 besökare är många människor. Betydligt fler än fjolårets februari då det knappt kom 10.000. Men då räknades i och för sig enbart besökare till verksamheten. Nu räknas även besökare som bara tar en kopp kaffe i museets café.

– Förra årets siffror skulle ha varit lite högre om vi även hade räknat in anläggningsbesökare då, men inte på långa vägar som nu i februari. Vi får bara hoppas att intresset håller i sig, säger Marie Wettmark.