Det blev publiksuccé redan första dagen för Tage Andersen-utställningen i Trädgårdsföreningen. Drygt 1 100 besökare kom, njöt och hänförda gick därifrån. Och parkens grusgångar lär trampas av många, många fötter några veckor framöver.

För pionjären som med mästarhand leder oss in i en ny blommornas värld brukar lockar många besökare. Hans ”Kamelior och poetiska installationer” har genom ett trollslag förvandlat parkens nyupprustade växthus till ett litet glaspalats.

Träffar i solarplexus

I centrum står de berömda kameliorna, i färger från vitt till mörkaste cinnober. En magnifik springbrunn möter i husets mittkors där en jättelök bär upp en blomsterskulptur med iris, kallor och liljor i metall.

Många förväntansfulla besökare uttryckte också sin uppskattning. Upplevelserna träffar mitt i solarplexus, berättade en man. Eller går rakt in i hjärtat, som en annan av besökarna, sade.

Om Kameliadamen själv varit med skulle hon säkert också njutit och troligen entusiasmseras av ”blommornas furste” Tage Andersen som nöjd stod mitt i folkvimlet.

Fågelkvitter

Efter Glashuset, var det dags för Lagerträdshuset, det andra utställningsrummet, där man på håll hörde fåglar kvittra. Därinne finns Andersens poetiska installationer – stora fågelburar, ett jätteägg, blålila blommor, kärl och metallinstallationer.

Tuktade lagerträd fulländar de vackra kompositionerna.

Så mycket skönhet på en enda dag. Knäsvag går man därifrån och tänker: Kanske ögat bör få en chans till. Och omöjligt är det inte. Utställningen pågår varje dag till den 4 april.

6038_3.jpg
Gigantiska fågelburar – poetisk installation i Lagerträdshuset. Foto Peter Svenson