Föreställningar för skola och allmänhet. I samband med den judiska högtiden purim berättas den bibliska historien ur Esters bok ofta i form av ett skådespel. Musikföreställningen ”Ester – skönhetsdrottning eller hjältinna” är en modern variant och lyfter frågor om könsroller, religion och identitet.

− Esters bok är ovanlig jämfört med andra böcker i Bibeln. Den handlar mycket om kvinnor som tar och har makt. Dessutom handlar den om invandring och judiska flyktingar som levde i Persien för 2 500 år sedan, säger Lars Farago, som är producent för purimspelet om Ester.

Föreställningen har sin premiär i Stockholm den 14 mars. Två dagar senare, den 16 mars, kommer den till Göteborg för två föreställningar i Domkyrkan. En för skolor under eftermiddagen och en på kvällen för allmänheten.

Humoristisk musikföreställning
När den spelas för skolor är den för elever från årskurs nio till och med gymnasieskolan.

− Det är lite upp till den enskilda läraren vad de vill spinna vidare på i klassrummet. Men det som tas upp i föreställningen är sådant som att religionen egentligen inte skiljer människor åt, vilka risker vi tar för det vi tror på, vad vi berättar om oss själva i olika sammanhang och vad kvinnor förväntas göra och inte, säger Lars Farago.

Han beskriver föreställningen som humoristisk. Musikstycken varvas med berättelser ur Esters bok.
− Det blir kammarmusik, klezmer och lite underhållningsmusik. Det är musik som kanske inte all skolungdom känner till, men som föreställningen introducerar dem för på ett lättillgängligt sätt, säger Lars Farago.

Fri entré även för allmänheten
Musikerna i föreställningen är Björn Salomonsson, Semmy Stahlhammer, Isabel Blommé, Torun Gärskog, Torbjörn Helander, Johan Ullén och Ellen Lamm.

Skolföreställningen i Domkyrkan äger rum klockan 14.00 den 16 mars. Klockan 18.00 på kvällen samma dag är det en föreställning för allmänheten. Bägge med fri entré.