Lokalerna renoveras och teatern flyttar till centrum. Det vibrerar av känslor kring Pustervik vid Järntorget i helgen. På lördag är det öppet hus med tal och tårta, dans och mingel – men kanske framförallt: en gemensam nedräkning.

– Det känns både nervöst och spännande. Som en ritual man behöver ha efter alla dessa år av starka upplevelser, säger Hellen Smitterberg, konstnärlig ledare på Pustervik.

Det sitter många minnen i väggarna i huset där biografen Prisma 1989 avlöstes av Nationalteatern, som i sin tur tackade för sig 1993.

– Då stod kommunen med ett långt kontrakt och folk började spela på dörren, berättar Hellen Smitterberg.

Sedan dess har verksamheten vuxit och etablerat sig som ett andra hem för konstnärer, publik och lunchätande göteborgare.

Vilka är dina starkaste minnen?
– Jag minns särskilt en pjäs som hette ”Ångrarna” av Marcus Lindeen. Han hade just gått ut Dramatiska Institutet – och det här var hans första pjäs som vi fick låna ner från Stadsteatern i Stockholm.

– Och så den gången när vi hade ett stort hiphop-gäng från Rio de Janeiros kåkstäder här. Dom dansade för att dom trodde på ett ett bättre samhälle. Folk skrek rakt ut.

– När man känner att det här är något som kommer att förändra teatern och den som ser det – då är det osannolikt starkt.

Bjuder på musik, dans och överaskningar
På lördag klockan 15.00 drar avslutningsfesten igång med massor av händelser från stora scenen fram till den stora gemensamma nedräkningen klockan 18.30.

Bland talarna märks bland andra Mattias Andersson från Backa Teater. Kritikern Lis Hellström Svenningson presenterar en krönika över åren som gick och det blir förstås musik, dans, mingel och överraskningar. Sedan är det oåterkalleligen slut för den stora scenen som stängs och renoveras för att återuppstå i ny skepnad.

Pustervik klubb och bar kommer att ha öppet några få dagar till, men redan i mitten av nästa vecka bommas huset igen för att åter slå upp dörrarna till våren. Hellen Smitterberg och hennes kollegor flyttar nu över till Stora Teatern för att förvalta Pusterviksarvet i stadens centrum.