Följ med på fartfylld resa. Göteborgs stadsmuseum öppnar sin första utställning om stadens radikala scenkonsthistoria den 16 maj. Besökaren utlovas en fartfylld resa och får se föremål som aldrig tidigare ställts ut. Utställningen går att uppleva på plats eller digitalt. Invigningen utgår på grund av covid-19.

Gycklarnas återkomst med Bizarr-teatret. 1982. Foto: Kari Jantzen,

Frispel – scenkonst i förvandling 1960-2000 heter den nya utställningen på Göteborgs stadsmuseum som handlar om stadens radikala scenkonsthistoria. Det är ett spännande, bullrigt och epokavgörande ämne.

Foton som aldrig ställts ut förut

– Vi kommer att ta med besökaren på en fartfylld resa med nedslag i den radikala scenkonströrelsens historia från 1960-tal till 2000-tal, och visa föremål, kostymer och fotografier ur museets teatersamlingar som aldrig tidigare ställts ut, både från Göteborgs institutionsteatrar och fria grupper, säger utställningsproducenten Caroline Mårtensson.

Kulturskribenten Lis Hellström Sveningson har skrivit texterna till utställningen. Frilansande scenografen Heidi Saikkonen har formgett utställningen. Den 16 maj på öppningsdagen publiceras en extrainsatt digital visning med Caroline Mårtensson på museets webb och sociala medier. Delar av Nationalteatern skulle ha medverkat i det planerade invigningsprogrammet. Det har skjutits på framtiden på grund av covid-19.

Utställningen visas till och med våren 2022.