Göteborgs Stads och Friidrottsförbundets 150 sidor långa VM-ansökan som skulle lämnats in i nästa vecka går nu i papperskorgen efter regeringens nej till medfinansiering. Det innebär i förlängningen sämre möjligheter för Göteborg att marknadsföra sig internationellt menar Claes Bjerkne på Göteborg & Co.

Regeringens nej till medfinansiering av ett VM i friidrott i Göteborg 2011 eller 2013 betyder att Sverige för lång tid framöver flyttas ned i en lägre division när det gäller att arrangera riktigt stora, internationella idrottstävlingar. Den bedömningen gör chefen för Göteborg & Co, Claes Bjerkne.

Konkurrensen kommer att hårdna

– Sverige är för litet för sommar-OS, vinter-OS eller fotbolls-VM. Men ett VM i friidrott hade vi kunnat klara av. Nu är den chansen borta. Det känns ledsamt, säger han.

Enligt Claes Bjerkne låg Göteborg väl framme i kampen om att etablera sig som det mest attraktiva europeiska alternativet.

– Vi utgår från att friidrotts-VM kommer att hamna i Europa åtminstone ett av de båda aktuella åren. Som främsta medtävlare har vi betraktat Moskva och i den jämförelsen hade Göteborg flera uppenbara fördelar, säger han.

34C0.jpg
Längre framåt i tiden hårdnar den europeiska konkurrensen om att få arrangera friidrotts-VM betydligt, spår Claes Bjerkne. Till 2015 och 2017 kommer troligen London, Paris och Rom att ge sig in i spelet.

Det som nu återstår att hoppas på för Göteborgs del – bland de stora men samtidigt genomförbara idrottsevenemangen – är fotbolls-EM 2016.

VM i handboll har mindre internationellt genomslag

– Ett sådant evenemang kommer sannolikt att kräva ett samarrangemang med antingen Danmark eller Norge. Och utan statlig medfinansiering är inte heller det genomförbart, betonar han.

Däremot är Göteborg fortfarande aktuellt som tänkbar arrangörsstad för VM och andra internationella mästerskap i idrotter som inte är lika stora.

– Ett VM i handboll eller simning innebär inte alls samma ekonomiska åtagande som ett friidrotts-VM. Men inte heller samma internationella genomslag och marknadsföringsvärde för Sverige och Göteborg, säger han.

Claes Bjerkne känner sig konfunderad inför den deklaration som statsminister Fredrik Reinfeldt gjorde i regeringsförklaringen, om att Sverige aktivt ska ”verka för att få fler stora internationella idrottsevenemang till vårt land”.

Drar in mycket skattepengar till staten

– Vi tolkade detta som en positiv signal och uttalandet blev en stimulans för oss när vi tillsammans med Göteborg och friidrottsförbundet förberedde den svenska ansökan, säger han.

Claes Bjerkne tror inte att regeringen ratat Göteborg och friidrotts-VM för att i stället lägga pengar på något annat stort idrottsevenemang.

– Jag har svårt att se vilket det skulle vara. Troligare är att man inte insett hur mycket skattepengar ett sådant här evenemang drar in till staten och vilken kostnadseffektiv marknadsföringsåtgärd det är.

4530.jpg

Ett fullsatt Ullevi under EM-tävlingarna i augusti.

3802