Kommer från 137 länder. För elfte året i rad välkomnas nya göteborgare, som fick svenskt medborgarskap under förra året, i en ceremoni i Slottsskogen på nationaldagen. 4 246 personer har fått inbjudan till medborgarskapsceremonin. Det är rekordmånga.

398E_2.jpgAlla som bor i Göteborg och fick svenskt medborgarskap föregående år, bjuds varje år in till Göteborgs medborgarskapsceremoni.

– Stämningen är alltid fantastisk. För de inbjudna betyder det mycket. Folk är glada och stolta, några gråter. För Göteborg som stad tror jag ceremonin är jätteviktig ur integrationssynpunkt. Det är ett fint sätt att välkomna och visa att de hör hemma hos oss, säger Camilla Carlefall, projektledare.

Nästan 800 fler än i fjol
4 246 personer har fått inbjudan per post och hittills har nästan 1 000 tackat ja.

– Det är nästan 800 fler än förra året som fått medborgarskap och förra året var också ett rekordår. Det brukar vara runt 25-28 procent av de inbjudna som tackar ja. Jag tycker att det är bra uppslutning, säger Camilla Carlefall.

3232.jpg
De nya svenskarna kommer i år från 137 länder. De flesta är från Somalia, Irak, Iran, Syrien, Thailand, Turkiet, Polen, Kina, Bosnien-Hercegovina, Makedonien och Afghanistan.

Egen hörna för barnen
Ceremonin äger rum i Slottsskogen vid Stora Dammen och pågår från klockan 11 till 13. På scenen blir det musik och dans. Barnen får en egen hörna med bland annat ansiktsmålning och där Cirkus Unik kommer att hålla workshops, visa akrobatik och jonglera.

– Ceremonin och aktiviteterna är även öppna att besöka för allmänheten, säger Camilla Carlefall.

Minnesdiplom och goodiebag
40D4.jpg
De inbjudna gästerna får ett minnesdiplom och en goodiebag med olika kulturella möjligheter hos teatrar och museer, samt ett Lisebergskort. De inbjudna får ta med sig fyra gäster och alla bjuds på fika.

Det är Kulturnämnden i Göteborgs Stad som har fått i uppdrag att genomföra ceremonin av Göteborgs kommunfullmäktige. Kulturnämndens ordförande Mariya Voyvodova håller välkomsttalet och kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson håller tal till nya medborgare och gäster.

Ceremonin avslutas med att alla tillsammans sjunger nationalsången.