Späckat och smittsäkert program. Läger för fotbollstjejer eller unga Hbtqi−personer. Lär dig teckna manga, prova på capoeira eller dansa till koreansk pop. Göteborgs Stad och föreningslivet kraftsamlar med ett fullspäckat och smittsäkert program för sommarlovslediga barn och unga.

Här hittar du programmet med sommarlovsaktiviteter

Precis som förra sommaren satsar Göteborgs Stad extra på sommarlovsaktiviteter för barn och unga. Och även i år har pandemin gjort avtryck i programmet.

− Vi har lärt oss så mycket under det här året. För att kunna följa restriktionerna blir det fler aktiviteter på fler ställen för färre personer, säger Ritva Gonzalez, avdelningschef på Socialförvaltningen Centrum som ansvarar för sommarlovsprogrammet.

Foto: Lo Birgersson

För att klara av det utökade antalet aktiviteter deltar föreningslivet, som får ekonomiskt stöd av Göteborgs Stad för att kunna erbjuda gratis sommarlovsaktiviteter.

Ungdomar blir ledare

Det fullspäckade programmet har också resulterat i att många unga har fått sommarjobb. På Summerstan Bagarns mötesplats är det ungdomar från mötesplatsens kamratledarutbildning som planerar och håller i aktiviteterna.

− Det är nu de får användning av allt de lärt sig under året, säger Emma Arvidsson, fritidsassistent och ledare på Bagarns mötesplats kamratledarutbildning.

Under hela hösten och våren har hon tillsammans med sin kollega Fedra Nakhost utbildat en grupp ungdomar i åldern 15 − 20 år till unga ledare. De har träffats en gång i veckan för att lära sig om ledarskap, grupp−processer, planera och ansvara för arrangemang och mycket mer.

”De växer med förtroendet och ansvaret”

− Det som en miniutbildning till fritidsledare, säger Emma Arvidsson.

Utbildningen har funnits i snart 25 år och bildat många ringar på vattnet. De ungdomar som blivit unga ledare under åren har också blivit förebilder och fått nya ungdomar att söka utbildningen.

− Det är viktigt att fånga upp dem och helt otroligt att se vilken resa de gör under året. De växer med förtroendet och ansvaret.

Inför den här sommaren har även andra stadsdelar hört av sig och vill anställa kamratledarna i sina verksamheter. De flesta kommer dock att arbeta på Summerstan Bagarens mötesplats. Som tidigare år kommer det finnas kafé, hoppborg och utomhusaktiviteter, som är öppet för alla, måndag till torsdag. Utöver det har årets kamratledare bland annat planerat för badminton− och basketturneringar, utflykter till Slottsskogen och Universum och kanotpaddling.

Finns på sociala medier

Alla aktiviteter går att söka och hitta i stadens kalendarium (se länk nedan). Nytt för i år är också att information kommer att finns på Facebook och Instagram.

Sommarlovsprogrammet innehåller något för alla intressen, från kultur och sport till politik och samhälle.

Hammarkullens parklek visar barnteater, Lärjedalen-Hjällbo scoutkår ordnar hajker, det blir e−sport i Kviberg och varje måndag blir det tjejskate i Kålltorp. I Lundenhallen kan du prova fotboll, innebandy, basket, badminton, handboll, bordtennis, dans och gymnastik.

Möjligheter att upptäcka nya delar av stan

Göteborgs bibliotek ordnar bokklubb i form av den årliga Sommarboken med bokcirklar och hur mycket låneböcker du vill. Det blir också tipsrundor, pysselpåsar, skattjakter och digitala workshops.

Alla aktiviteter är kostnadsfria och det spelar ingen roll var du bor.

− Gratis sommarlovsaktiviteter på flera ställen skapar möjlighet för barn och unga att upptäcka nya delar av stan, få nya vänner och erfarenheter. De blir en del av och äger sin egen stad, säger Ritva Gonzalez.

Foto: Frida Winter