Från folkdans till hip-hop på Göteborgsoperan. På annandag påsk intar tioårsjubilerande Just move it scenen på Göteborgsoperan. Unga dansare inom de mest skilda genrer möts i tre olika kategorier, i en tävling där showen och inte tekniken är avgörande. Det ger både nybörjare och proffs chansen att vinna.

Just move it arrangeras av Ungdomssatsningen i Göteborg i samarbete med Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, och vänder sig i första hand till dansare mellan 16-19 år.

Uttrycket och dansglädjen avgör
– Här möts allt från folkdansare till hip-hopare till ballerinor. Just move it är en tävling för alla dansare, oavsett stil. Ofta blir det så uppdelat, men vi vill visa att dans är dans, oavsett vilken form den tar. Därför utgår vi helt från själva showen i bedömningen, det är viktigare att sticka ut än att ha perfekt teknik, säger projektledare Marina Hanna Esso.

Det gör att nybörjare kan tävla i samma kategorier som professionella dansare, vilket uppskattas av båda grupperna. Det är uttrycket och dansglädjen de tävlande visar på scenen som avgör, vilket ger de vana dansare en annan frihet och nybörjarna ett sätt att få möta och inspireras av de mer erfarna.

Genom åren har i genomsnitt ett 20-tal dansare/grupper deltagit i respektive kategori, men i år har fler än någonsin anmält sig. En orsak är att finalerna för första gången hålls på Göteborgsoperan.

Fri entré
– För många är det första gången de är där och vi har också valt att fira vårt tioårsjubileum med att ha fri entré, eftersom vi vill att så många som möjligt ska få chansen att vara med. Det här är också ett sätt för ungdomarna och deras familjer att upptäcka vad operan har att erbjuda i övrigt.

Även om det inte var tanken från början har tävlingen med åren blivit internationell, med framförallt tävlande från Sverige, Norge och Danmark.

– Det var inte meningen från början, men efter det första året växte tävlingen till ett samarbete inom Västra Götalandsregionen och sedan kom det deltagare från Stockholm och Malmö. Och så spred det sig till Danmark och något år har vi till och med haft deltagare från Frankrike.

Finaler för alla med start kl 18
Tävlingen är uppdelad i kategorierna breakdance (break 2vs2), solist och show case – det vill säga grupper på mellan två och 20 personer. För de två sistnämnda kategorierna hålls uttagningar till finalen i Ungdomssatsningens egna lokaler på Påskdagen, medan finaluttagningarna i breakdansarnas tvåmanna-battle hålls på Göteborgsoperans lilla scen under måndagseftermiddagen. Finalerna för alla kategorier hålls på stora scenen, med start klockan 18.00.

Under kvällen uppträder även hip hop-artisten Jireel och danskompaniet Spinns dansgrupp för unga dansare. Spinn är ett inkluderande danskompani för personer med och utan funktionsvariationer.

4E02_2.jpg