Babyboom för lamm och ankungar. När barnens zoo öppnar på skärtorsdag i nästa vecka kommer det finnas flera ulliga små lamm att hälsa på. Sedan februari har tjugo lamm kommit till världen, och fler är på väg.

– Vi är väldigt glada att djuren på Slottsskogen trivs så bra att de väljer att fortplanta sig, säger Hanna Ronnerstedt, djurskötare.

För får som används för kött- och ullproduktion brukar lamningen styras, och sker ibland på hösten. Men fåren i Slottsskogen, som är av de gamla lantraserna gutefår, dala pälsfår och helsingefår, får sköta sig själva. Det innebär att lammen föds på våren.

7796.jpg– De här raserna är väldigt tåliga och bra på att ta hand om sig själva. Vi människor behöver inte blanda oss i så mycket. Många raser som används i produktion kan annars behöva förlossningshjälp eller hjälp att ta hand om lammungen, säger Hanna Ronnerstedt.

Vårflytt ner till Barnens zoo
Under vintern bor alla djur i hagarna längst upp på kullen, ovanför Barnens zoo. Inför öppningen på skärtorsdagen kommer en del av dem att flyttas ner till zoo-hagarna för att möta nyfikna barn och vuxna. Där kommer det finnas får, hönor, kaniner, grisar och getter.

– Alla djur får inte plats i Barnens zoo, men vi väljer ut några ur varje grupp som får åka ner, så att varje lantras är representerad.

Sedan i höstas finns svensk gul anka i Slottsskogen, även det är en svensk lantras. I år har tjugo nya små ankor fötts i tre omgångar.

– De är lite som prototypen av en anka. De är gula och ser verkligen ut som en badanka, säger Hanna Ronnerstedt.

Ankungarna simmar än så länge runt i ett rum i fågelhuset med ett par av mammorna, medan resten av de vuxna ankorna bor i den gamla pingvindammen. När ungarna växt till sig och fått en fjäderdräkt som skyddar mot regn och vind kommer några av dem förhoppningsvis kunna flyttas upp till Barnens zoo under sommaren.

43C4.jpg

Ankungarna är av den svenska lantrasen gul anka.