Firande på flera håll. När medborgarskapsceremonin äger rum i Slottsskogen den 6 juni är det rekordmånga nya svenskar som välkomnas med minnesblad, musik och tal. Hammarkulletorget, Kronhusgården och Picknickfestivalerna är andra platser att fira nationaldag på.

För sjunde året i rad arrangeras en medborgarskapsceremoni den 6 juni. I år har inbjudan gått ut till 3.815 personer, nästan 1.000 personer fler än förra året. 950 har tackat ja. De nya svenskarna kommer från 135 olika länder, bland annat Irak, Iran, Somalia och Turkiet.

− Speciellt i år är att det är så många, vilket beror på att fler fick svenskt medborgarskap förra året. Eftersom alla inbjudna får ta med sig fem gäster var, har vi nu drygt 4.000 anmälda. Förra året var det 2.500, säger Camilla Carlefall, projektledare på kulturförvaltningen.

Minnesblad och dans nytt för i år
Medborgarskapsceremonin inleds klockan 11.00 vid Stora Dammen i Slottsskogen. De inbjudna får olika gåvor från staden, det blir underhållning med kabarégruppen Tappra mödrars kapell och acapellagruppen Quanta Quarett samt tal av kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén.

Dessutom får de nya medborgarna att ta emot varsitt officiellt minnesblad.

− Tidigare år har de fått ett diplom med sitt namn på. Nu får alla i stället varsitt vackert minnesblad, på samma sätt som de gör i Stockholm, säger Camilla Carlefall.

En annan nyhet är att det står dans på programmet.

− Vi ska försöka oss på en vals i det gröna, där alla som vill får dansa. Sedan blir det nationalsången efter det, säger Camilla Carlefall.

Fira i Hammarkullen
Ceremonin är slut vid halv två. Klockan 14.00 drar den årliga och oftast välbesökta konserten med Göteborgssymfonikerna igång i Slottsskogen.

Den som vill fira nationaldag på annat håll kan göra det på bland annat Hammarkulletorget. Där bjuder sommarunderhållningen på musik, folkdans, flagghissning och barnföreställningen Mama Gumbos värld. Festligheterna börjar klockan två och konferencier är Harald Treutiger.

Mer musik
Liksom tidigare år arrangeras den 6 juni även Picknickfestivalen på två platser i Göteborg, Apslätten i Kålltorp och på Hisingen vid Svarte Mosse. Det är fri entré och börjar 11.00.

Den som vill fira på kvällen kan ta sig till Kronhusgården där det från klockan 18.00 ges en nationaldagskonsert med Göteborg Wind Orchestra. Till sin hjälp har de tre manskörer och utlovar allt från visor av Evert Taube till Sommarsång av Wilhelm Peterson-Berger.