Nu är det dags för den årliga barn- och ungdomsfestivalen i Angered, Cho La Hop, som fyller tio år i år. Det firas med över 40 programinslag - konserter, verkstäder, teater och utställningar. På måndagen drar festivalen igång. Och i år räknar arrangörerna med rekordpublik.

– Förra året kom över 7.000 personer. I år blir vi ännu fler, säger Pia Ask och Ewa Johanson Kristeberg från Angereds Kulturskolor som arrangerar Cho La Hop.

Försmak av Hammarkullekarnevalen

Allt som allt blir det tre veckor fyllda med musik, dans, sång, cirkus och mycket annat. Programmet innehåller en bred blandning för alla åldrar, från sagor och dans för de minsta, till rock, pop, breakdance och battle.

Teater blir det också – Tennesse Williams enaktare ”Ledig för engagemang” spelas på tisdag 20 maj i Dramasalen på Blå Stället.

Dagen därpå, onsdag 21 maj, bjuder Hammarkullekarnevalens dansgrupper Inti, Samba Brasil och Los Copihues på en försmak av karnevalens gnistrande färgexplosion.

Föreställningarna på kvällar och helger är öppna för alla, ibland är det gratis, ibland kostar det några tior. Till föreställningarna på dagtid kan klasser från förskola, grundskola och gymnasier boka in sig.

Från kulturvecka till hel festival

– Hittills har vi nästan 5.000 elever inbokade, men det tillkommer nya varje dag, säger Pia Ask.

103A.jpg
I centrum finns som vanligt eleverna från Angereds Kulturskolor som får visa vad de lärt sig under året. Men många andra artister – både amatörer och proffs – är med.

Och det är viktigt att festivalen görs i samarbete med professionella handledare och kulturaktörer. Genom exempelvis Angereds Teater kan barnen se hur det är att arbeta med riktig teknik, ljud och ljus.
– Det gör att barnen känner att de och deras skapande är värdefullt. Dessutom blir föräldrarna stolta när de ser vad deras barn gör i ett professionellt sammanhang, säger Pia Ask.

Den första Cho La Hop arrangerades 1998. Sedan dess har den vuxit från en kulturvecka till en hel festival.

”Nu får de chansen att visa upp sig”

– Det är fantastiskt att se all skaparglädje som bubblar loss under festivalveckorna. Barnen och Kulturskolans lärare har arbetat med förberedelserna hela året. Nu får de chansen att visa upp sig. Det stärker barnens självkänsla när de blir tagna på allvar. Att stå på scen är ett sätt att visa ”här är jag och jag är bra”.

Många av arrangemangen genomförs på Blå Stället och är ett led i kulturhusets vision att vara västra Sveriges mötesplats för den nya, gränslösa kulturen.

Invigningen av Cho La Hop-festivalen sker 12 maj på Gatumusikens dag, kl 10-12, Angered Centrum.

Sedan pågår kalaset fram till 30 maj när festivalen avslutas med paradnumret Stora Allsången – en allsångsfest för hela familjen, med gamla och nya låtar från Angered och fjärran land. Kl 18 på Angereds Teater, Blå Stället.