Små och stora arrangörer. Mer än 200 programpunkter från 125 arrangörer. Utbudet på årets Kulturnatta är rekordstort – och fortsätter att växa ända fram till invigningen utanför Storan på fredag kväll.

– Det brukar dyka upp många nya programpunkter även de sista dagarna. Fast så här många har vi aldrig tidigare haft med i det tryckta programmet, säger projektledare Åsa Nohlström.

Kulturnatta 2011 är den 21:a i ordningen och alltså rikare än nånsin vad gäller utbudet. Förra året bjöd 110 kulturarrangörer på cirka 150 programpunkter.

Inget tema i år
På Kulturnattas hemsida kan man med Programmakaren sätta ihop sitt personliga program. Sen är det bara att printa ut och följa sin egen, snitslade kulturpromenad – eller cykeltur om man vill hinna mycket – till så varierande kulturhöjdare som en het latinos-natt på Musikens hus, en flash mob på Röhsska museet eller ett gäng säckpipeblåsare i Oscar Fredriks kyrka.

Plus folkdans, textilkonst, cover band, DJ:s, måleri, skulpturer, film, båtverkstad, forskarmingel och irländsk folkmusik. Och cirka 190 programpunkter till.

De senaste fem åren har Kulturnatta haft olika teman. Men inte i år.

– Oftast har arrangörerna ändå sina egna idéer och föreställningar om vad de vill göra, då kan det bli lite platt att anpassa sig till ett tema, säger Åsa Nohlström.

Invigning utanför Storan
– Men det som förenar alla är att vi manifesterar kulturen tillsammans, genom att samsas i ett och samma program på samma kväll. Stora och små arrangörer lyfter varandra i helheten.

Invigningen av Kulturnatta är som vanligt utomhus och med fri entré. I år brakar det loss på Millennieplatsen utanför Stora Teatern, klockan 19–19.20. Iki Gonzalez Magnusson står för idé och genomförande tillsammans med kulturprojektet Utopia. De har utlovat överraskningar och något för alla sinnen.

– Vi jobbar mycket för att Kulturnatta ska vara tillgänglig för alla, oavsett vilka begränsningar man kan ha. Och invigningen kommer att bjuda på alla tänkbara sinnesintryck: ljud, ljus, vibrationer, dofter och teckenspråkstolkad koreografi, säger Åsa Nohlström.