Nominerad till Helgopriset 2018. Den omfattande ombyggnaden av Göteborgs Rådhus är en av fem nominerade till det prestigefyllda Helgopriset. Den 15 november avslöjas vilken renovering av äldre byggnader som vinner arkitektpriset.

Kulturhuset Trappan i Vällingby, Gunnebo slott i Mölndal, Nationalmuseum och Värtaverket i Stockholm. Göteborgs Rådhus har gott sällskap bland nomineringarna till årets Helgopris.

Utmärkelsen som kallas Sveriges största arkitekturpris med en prissumma på 150 000 kronor är uppkallad efter arkitekt Helgo Zettervall och belönar skickligt genomförda restaureringar, kompletteringar, ombyggnader av äldre byggnadsverk.

– Helgopriset sätter ljus på skickliga arkitektoniska lösningar som på ett subtilt sätt väver samman historia med nutid, säger Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör vid Statens fastighetsverk som delar ut priset.

Världskänd byggnad
Göteborgs Rådhus är nominerad för den omfattande renovering och ombyggnad som Higab påbörjade 2012. Rådhuset som tidigare hade hyst Göteborgs tingsrätt skulle bland annat anpassas till stadens politiska ledning.

Rådhuset är en av Göteborgs mest kända byggnader. De äldsta delarna byggdes redan 1672. Men den del som gjort huset internationellt känt är Gunnar Asplunds funktionalistiska tillbyggnad från 1936.

Helgoprisets jury har fått ta del av 31 bidrag som nu blivit fem nomineringar som alla är förebilder i konsten att restaurera och lägga till.

– Utöver att vara funktionellt och fullt utvecklat ska verket också öppna en dialog till vårt historiska arv vilket gör Helgopriset till något extra. Detta är arkitekturens ”Master class”, säger Anders Bodin, kulturarvsspecialist vid Statens fastighetsverk, tillika juryordförande.

Årets vinnare avslöjas vid en prisceremoni på Moderna Museet i Stockholm den 15 november.