Öppnar först i början på nästa år. Sanering och andra oförutsedda händelser under rivningsarbetet har gjort att tidplanen för att bygga om Röhsska museet inte håller. Museet skulle öppnat i höst men nu skjuts öppnandet fram till början av nästa år.

Planen var ursprungligen att museet skulle öppnat i juni i år, men förra hösten meddelade Higab, som äger och förvaltar fastigheten, att tidplanen inte skulle hålla. Och nu skjuts öppnandet fram ännu en gång.

– Vi har varit redo att öppna under hösten och det känns givetvis tråkigt att det blir ytterligare förseningar. Jag längtar efter att få öppna dörrarna för besökarna igen. Inom några veckor kommer vi att kunna meddela ett datum för när museet öppnar, säger museichef Nina Due.

Stängdes 2016 på grund av arbetsmiljöproblem
Ombyggnaden av Röhsska, som är byggt 1913, beräknas kosta 15 miljoner kronor och i det ingår bland annat tillgänglighetsanpassning med ny entré med hiss från Vasagatan, ombyggd foajé och ett nytt kapprum i källarplanet.

– Röhsska museet är en fantastisk byggnad, men det är ett gammalt hus från 1913. Ombyggnadsprojekt i gamla hus kan innebära överraskningar av olika slag vilket kan påverka tidplanen och det är det som skett nu, säger projektchef Siman Jasim på Higab.

– Den här veckan påbörjas sista delen av rivningen då vi öppnar fasaden för en ny entré. När det är klart återstår åtgärder som är mer förutsägbara och därför lättare att tidsätta, fortsätter han.

Det var för hösten 2016 som kulturnämnden beslutade att stänga Röhsska under mer än ett år för att bygga upp verksamheten och lösa arbetsmiljöproblemen på museet. Under tiden skulle byggnaden också renoveras.