Resandefolket har en lång historia i Sverige. Onsdag 29 september uppmärksammas resandefolkets högtidsdag med två föreläsningar på Röhsska museet.

Resandefolket är en erkänd nationell minoritet och räknas som en del av den romska minoriteten. Högtidsdagen syftar till att uppmärksamma Sveriges inhemska romanifolk, resandefolket och deras långa historia i landet.

I Göteborg arrangeras högtidsdagen av Göteborgs Stad i samarbete med Röhsska museet och Kulturgruppen för resandefolket.

– Sedan några år tillbaka ska våra nationella minoriteter ha varsin hemvist i Göteborg. Resandefolket och deras firanden är återkommande på Röhsska, säger Lena Afraz Hafdell, vikarierande programsamordnare för högtidsdagen på Röhsska.

Museichef hälsar välkommen

Programmet i Auditoriet på Röhsska pågår mellan 16.00 och 17.30 och inleds med att museichefen Nina Due hälsar välkommen. Därefter blir det två halvtimmeslånga föreläsningar.

Eva Magnusson, aktivist inom Kulturgruppen för resandefolket, föreläser ”Kvinnors styrka, ett arv som aldrig gått förlorat”. Hör om livsöden i historien, bland annat om ”Masken från Italien”.

Fri entré till programaktiviteten

Därefter föreläser Rose-Marie Wallengren, också hon aktivist inom Kulturgruppen för resandefolket, om bruk och brukspatroners släktskap med resandefolket.

– Alla är välkomna och det är fri entré till programaktiviteten, säger Lena Afraz Hafdell.