Verkstäder och kultur i skön symbios. Utomhusbio, loppis, parkour, mat från hela världen och livespelningar. Ringöns verkstäder och företag förenas med göteborgska subkulturer i Ö-festen på Ringön lördag den 3 september.

– Vi vill gifta det gamla Ringön med det nya. Ge olika kulturyttringar och kreatörer en yta verka på – i samklang med alla verksamheter som redan finns här, säger Filip Nilsson på Saltet på Ringön som arrangerar festen.

Som ett exempel på samarbetet med de lokala verksamheterna har flera av Ringöns företag röjt i sina lager och vindar för att bidra till festens stora loppis.

Ö-festen är en del av ett större kommunalt projekt som drivs av Saltet på Ringön. Det hela började med tre entreprenörer med var sin lång meritlista från Göteborgs kulturliv. Matilda Lindvall, Filip Nilsson och Red Top möttes i en referensgrupp för kultur som Göteborgs stad satt samman inför jubileumsfirandet av staden 2021.

Område med egen karaktär
– Vi delade uppfattningen att en av Göteborgs främsta fördelar är dess subkulturer, men att de inte alltid får den uppbackning de förtjänar och behöver. Framförallt saknas yta att verka på där hyrorna inte skenar iväg.

På Ringön fann de den perfekta platsen och kommunen höll med, stöttade projektet och Saltet på Ringön startade.

– Det här är en central plats med mycket oanvänd yta. Men framförallt har området en egen karaktär. Det finns många nybyggda platser i staden som behövs och är fina på sitt sätt. Men de ser ofta likadana ut. Ringön är speciell och vi vill bevara det som det är.

Filip Nilsson menar att Saltet på Ringöns arbete delvis handlar om att uppmuntra till lokalpatriotism och engagera de som verkar där, både nyinflyttade kulturutövare och de redan verksamma företagen. För att sedan välkomma hela staden till Ringön. Och det precis det gör man den 3 september.

– Det kommer bli en varm och härlig fest för alla. Och bli första steget mot ett mer utåtriktad Ringön som bjuder på sig själv, säger Filip Nilsson.

1C36.jpg

Festarrangörerna Saltet på Ringön har både inomhus- och utomhuskontor på Ringön.