Tävlingen ska sprida intresse för teknik. I Robot-SM på lördag 9 april kämpar 30 robotar i sumobrottning och femkamp. Det är Chalmers Robotförening som sedan våren 2006 anordnar tävlingen. Den går av stapeln i Universeums foajé och det är fri entré.

Robot-SM avgörs i två tävlingsgrenar; sumobrottning och femkamp. Sumobrottningen går ut på att robotarna med kraft och list ska försöka knuffa eller manövrera ut sina motståndare.

I femkamp ska en och samma robot kunna klara av många olika uppgifter, som att följa en linje, samla in saker och ta sig genom en hinderbana eller labyrint. Dessutom bör roboten kunna göra någonting alldeles extra för att imponera på juryn i det fria programmet!

Deltagarna har med en robot för varje tävlingsgren, laptop för att programmera sin robot och verktyg för att reparera med. I stridens hetta kan robotarna gå sönder.

En våffelbakande robot finns också på Universum på lördag. Den gräddar våfflor som besökarna får smaka.

Syftet med Robot-SM är att låta robotintresserade träffas, utbyta idéer och jämföra sina robotar med varandras. Syftet är också att sprida intresset för teknik och robotar bland allmänheten.