Röhsska Konstslöjdsmuseet hette det en gång i tiden, innan design blev mer på modet som konstform. Nu återvänder Röhsska till sina rötter och har antagit 50 slöjdkonstnärer till sin Konstslöjdsalong 2009.

520 ansökningar vällde in till museet när möjligheten öppnades för det som länge har betraktats mer som en simpel hobbyverksamhet än som en yrkesskicklig konstform.

När den trehövdade juryn, med Röhsskas chef Ted Hesselbom i spetsen, nu har slutfört sitt arbete återstår 50 konstslöjdare som till våren får ställa ut sina verk.

– Vi siktar på att göra Konstslöjdsalongen årligt återkommande, och då måste vi sätta den kvalitativa ribban högt redan första året. Så ja, vi har nog varit ganska stränga, men så håller de 50 vi har valt ut också väldigt hög kvalitet, säger Ted Hesselbom.

”Slöjd” har tolkats som banalt

Intresset för att lämna in bidrag visar på vilket uppdämt behov det finns att visa upp sig och få respekt, för den konstform som länge har varit ute i kylan. Kanske har det varit ordet ”slöjd” som har spökat.

– ”Konst” har ju alltid ansetts vara ”fint” medan ordet ”slöjd” på senare år har antytt att det handlar om något banalt som vem som helst kan ägna sig åt. Så är det naturligtvis inte och det roliga är att de yngsta studenterna på konst- och designutbildningarna idag kallar sig slöjdare, för att visa att de står utanför de tidigare indelningarna, säger Ted Hesselbom.

Från tradition till förnyelse

Det gränsöverskridande begreppet konstslöjd rymmer alla tänkbara discipliner, tekniker, uttryckssätt och material som också ligger inom Röhsskas intresseområde, och många av dem kommer att vara representerade på Konstslöjdsalongen.

– Det blir allt ifrån den folkloristiska traditionen á la moderniserad Carl Larsson till perfektionistiskt slöjdade liar till konceptuella videos där aktörerna river sönder kläder och syr nya, säger Ted Hesselbom.

Konstslöjdsalongen pågår 4 februari till 3 maj, med vernissage tisdagen den 3 februari 2009.

Fotnot:
De 50 konstslöjdarna som blivit utvalda att delta återfinns på länken nedan.