Vad är bra design? Den frågan vill nu Röhsska museet för första gången låta göteborgarna själva svara på genom att låna ut sina favoritprylar till den nya utställningen "Göteborgarnas föremål". Om man gillar prylen av nostalgiska skäl eller för att den helt enkelt funkar bra spelar ingen roll.

Vem som helst får alltså lämna in vad som helst. Åtminstone inom rimliga gränser – tanken är inte att släpa med sig sin bil eller ett stort barockskåp.

Men det är inte nödvändigtvis hippa designobjekt museet efterlyser, det kan istället vara en gammal fåtölj, en stråhatt, skiftnyckel eller morakniv.

”Ser inte ut så hemma hos folk”

– Det kan vara en pryl som man tycker om att titta på, eller som är skön att sitta i eller att den har emotionellt värde, bara man kan tala om för oss varför man gillar den, säger Mikael Nanfeldt, tillförordnad museichef på Röhsska.

Det är första gången Röhsska gör ett sådant här upprop direkt till göteborgarna efter deras favoritprylar.

– Röhsska representerar en viss syn på design med en ganska smal smak. Jag kan själv konstatera att när jag kommer hem till folk så ser det inte ut så, inte hemma hos mig själv heller. Där är ett mischmasch av saker jag ärvt, hittat på loppis och kanske ett och annat köpt designföremål, säger Mikael Nanfeldt.

Ska vara självkritiska

– Men nu ska vi vara självkritiska. Museet ska kliva tillbaka och låta människor bestämma vad som är bra saker och vi får tåla detta!

Alla som lånar ut föremål får en särskild inbjudan till utställningens vernissage på kvällen den 12 december.

Utställningen öppnar för allmänheten den 13 december och pågår till 25 februari nästa år.

Fotnot:
Kontakta Röhsska museet innan du lämnar in ditt föremål. Det får väga max 25 kilo och inte vara större än 60x60x60 centimeter.
För mer information kontakta christian.schou@designmuseum.se