Två av Rosa Taikons silverarbeten från det sena 60-talet – huvudsmycket Yxan och bröstsmycket Guldyxan – har skänkts till Röhsska museet av Gunilla Bornmalm-Jardelöw och Gunnar Jardelöw. De båda smyckena ingår i utställningen om Rosa Taikons smyckekonst som öppnar på lördagen.

– Jag bar smyckena ganska ofta på fester och middagar på 70-talet, de är väldigt lättburna. Men jag tycker det är synd att de ligger i bankfacket, säger Gunilla Bornmalm-Jardelöw.

Hon är gammal vän till Rosa Taikon och fick köpa de två anslående silverarbetena i början av 70-talet. Det är annars inte självklart att romska smycken får bäras av någon utanför den egna familjen. Nu kommer Yxan och Guldyxan i stället att få en permanent hemvist i Röhsskas samlingar.

Yxan en viktig symbol

Rosa Taikon räknas som en av Sveriges främsta silversmeder och utbildade sig på Konstfack i början av 60-talet. Hon har under hela sin verksamhet arbetat med att förnya den romska smycketraditionen och jobbar i den uråldriga filigrantekniken. Tunna silvertrådar tvinnas, flätas och vrids till mönster och därefter löds små små silverkulor fast på underlaget en och en. En ständigt återkommande form är yxan – en symbol i romsk kultur.

Utställningen, som öppnar på lördagen och pågår till den 25 maj, är startskottet på Röhsskas långsiktiga satsning på kultur, etnicitet och mångfald.