En helsidesannons i GP, en middag för åtta personer tillagad av Leif Mannerström och en resa till riksdagshuset i Stockholm med guidning av Leif Pagrotsky. Det är några heta auktionsutrop när Röhsska museet håller julauktion på tisdagskvällen, till förmån för hjälporganisationer.

– Enbart annonsen i GP är värd 165.000 kr, så det kan snabbt bli mycket pengar om det kommer folk som brukar köpa annonser och som inser värdet, säger Ted Hesselbom, chef för Röhsska museet.

Vardagsvingar med sele i jeanstyg

Utropen i Röhsskas GoJul-auktion har funnits utställda på museet sedan vernissagen 1 december, allt från poeten Lina Ekdhals dikt på en tavla till ett par änglavingar som skänkts av jeansföretaget Nudie.

– Vardagsvingarna har en sele i jeanstyg. Nudie-folket har gjort en fin bild på en kille som flyger omkring därhemma med en dammsugare. Jag tror att vingarna kan bli en jättefin julklapp till den som hjälpt till med något som man inte brukar hjälpa till med, säger Ted Hesselbom.

Överskottet till Rosengrenska stiftelsen

Totalt har 22 givare skänkt tjänster eller saker och på tisdagskvällen ska alltihop alltså bjudas ut. Auktionsförrättare blir Pernilla Warberg, vd för organisationen Kultur & näringsliv. Mellan varven bjuder elever från Högskolan för scen och musik på underhållning.

Auktionens överskott går till Rosengrenska stiftelsen, ett fristående nätverk av läkare och vårdpersonal som ideellt hjälper gömda flyktingar och arbetar för mänskliga rättigheter.

– De senaste jularna har vi försökt göra nåt alternativt på museet, nåt med eftertanke och lite mindre stökigt, säger Ted Hesselbom.

Hjälper gömda flyktingar

I år blev det alltså en julauktion, med temat ”Julens viktiga budskap – glädjen att ge”.

– Vi tyckte att Rosengrenska stiftelsen var lämpliga mottagare. Flyktingar som tvingas hålla sig gömda för att de befinner sig i landet illegalt är förmodligen de som har det sämst i Sverige i jul, säger Ted Hesselbom.

En del av givarna har sagt ifrån vilken organisation vinsten från deras gåva ska tillfalla och de önskemålen följer Röhsska.

Fler vill vara med och ge

Ted Hesselbom kan redan nu utlova att julauktionen återkommer nästa år.

– Vi tänker upprepa den varje år, för det visade sig att väldigt många fler vill vara med och ge. Efter vernissagen har många hört av sig och undrat varför de inte fick vara med och skänka saker, säger Ted Hesselbom.

Att delta i auktionen kostar 100 kr. Även den som inte tänker köpa något kan ge sitt stöd genom att köpa en mingelbiljett för samma pris. Överskottet går till Rosengrenska stiftelsen.

3477