Röhsska museet och Bergsjöns bibliotek ska samarbeta med målet att ha en årligen återkommande utställning – en Rymdsalong. Projektet invigs på Kulturnatta på fredag, då alla kreativa krafter i Bergsjön är inbjudna att ta plats på Röhsska.

– Konsthantverkare, slöjdare, hemmafixare och stickare – vi välkomnar alla med kärlek till form, mode och design, säger Ted Hesselbom, chef för Röhsska museet.

– Vi vill skapa utrymme för folk att skapa, göra egna saker. Och jag hoppas att Bergsjöns breda mångkultur ska prägla det här samarbetet.

”Allt är möjligt”

Projektet invigs på Bergsjöns bibliotek klockan 19 på fredag kväll, under parollen ”Från Rymdtorget till Röhsska, från Göteborg till månen. Allt är möjligt!”.

Ted Hesselbom säger att samarbetsprojektet vill lyfta fram den energi, framtidstro, optimism, kreativitet och gemenskap som finns i Bergsjön.

– Hela stadsdelen är ju byggd på rymd- och spaceord från 60-talet som andas framtidstro och att allt är möjligt. Den känslan vill vi ladda projektet med – och plocka fram 60-talsmode och annat som kan inspirera.

Utställning på Röhsska till våren

Samarbetet ska pågå under hösten och vintern för att utmynna i en utställning på Röhsska våren 2010. Tanken är att man ska vara bosatt i Bergsjön för att få skicka in bidrag.

– Jag är ganska säker på att jag själv kommer att sitta i juryn och bedöma vilka som får vara med. Här ska finnas ambition och kvalitetsbedömning, annars blir det inte respektfullt, säger Ted Hesselbom.

Han hoppas att utställningen kan återkomma varje år och att den så småningom kan flytta ut till Rymdtorget, där det finns planer på att bygga ett nytt kulturhus, i bästa fall färdigt om två – tre år.

– Drömmen är att utställningen ska finnas på det nya kulturhuset, så att vi kan locka folk till ”vår satellit” där ute. Och vi kan ladda förorten med den innerstadsstatus som museet har.

Chartrad buss

På Kulturnatta ska en chartrad buss köra mellan Rymdtorget och Röhsska för dem som vill medverka i workshops på museet, bland annat i keramik och textil.

– Bussen är en symbol för att vi nu börjar bygga relationer och att det är snabb kontakt som gäller, säger Ted Hesselbom.

Fotnot:
Kulturnatta pågår på Röhsska mellan klockan 19 – 23 och har fri entré. Då kan man bland annat göra rymdmasker tillsammans med Röhsskas pedagoger, dansgruppen Fioretto ger föreställningen ”Villervalla i Venedig” kl 20 och 21 och göteborgskonstnären Kjell Ringi visar själv sin utställning på museet kl 20.30 och 21.30.