Firar samlandets konst. Samlandets konst under dåtid, nutid och framtid. Det är temat när Röhsska museet firar 100 år. Under fyra dagar, 15–18 september bjuds på föreläsningar, seminarier, specialvisningar och aktiviteter med gäster från både Sverige och utlandet.

Kaffekopp - design i vårdagen och nutid
Att fylla 100 år är ett gott skäl att fira. Under fyra dagar bjuds därför alla som är intresserade in till ett digert program med föredrag, seminarier, specialvisningar, aktiviteter och boksläpp på Röhsska museet.

– Vi är så stolta över att Röhsska fyller 100 år och vill visa upp den bredd som vi har i våra ämnesområden och samlingar, säger Louise Brännström som är intendent pedagogik.

Gerillaslöjd och donationer
Under de fyra dagarna av firande bjuds bland annat på föredrag om familjen Röhss affärsverksamhet. Den som lade grunden till de donationer som möjliggjorde museets skapande.

Föremål från konstnären Joe Hedlunds hem
Arkitekturprofessorn Claes Caldenby berättar om själva byggnadens historia och Frida Arnqvist, bloggare och författare till boken Gerillaslöjd, berättar om hur 2000-talets textilslöjd söker sig till det moderna rummet och kommenterar dagsaktuella händelser eller visioner av en annan värld.

Roller derby och konst
– Men jag vill gärna slå ett extra slag för workshopen med Karolina Pistolina Wojcik, konstnär från Malmö, som fått i uppdrag att tolka energin som finns i en av de snabbast växande sporterna i världen, roller derby! Det tror jag blir riktigt roligt för både äldre och yngre besökare.

Under jubileumsdagarna är det fri entré till museet och alla programpunkter – men antalet platser är begränsat så först till kvarn gäller.