Röhsska museet i Göteborg bjuder nu in till bröllop, dop, examensfester och andra privata högtider - och ställer upp med rekvisita från sina samlingar. Det kan vara ett bröllop med konsthantverk från brudens ursprungsland eller en födelsedagsfest med designföremål från året då jubilaren föddes...

– Vi öppnar våra samlingar och salar för alla göteborgare som vill fira kärleken, hylla någon, välkomna en nyfödd släkting eller minnas någon som har gått bort. säger Birgitta Wåhlander, mediaansvarig på Röhsska.

50.000 objekt att välja bland

Tanken är att Röhsskas samlingar av design, konsthantverk och slöjd ska skapa miniutställningar eller ”statements” som understryker ceremonin, till exempel föremål från platsen där bröllopsparet träffades, eller saker från den bortgångnes hembygd eller specialintresse.

– På det här sätet vill vi göra museets 50.000 objekt tillgängliga för minnesvärda ceremonier, ett sätt för fler göteborgare att lära känna vårt museum, genom att bruka det för sina allra viktigaste stunder i livet, säger Ted Hesselbom, Röhsskas nye chef sedan den 1 januari.

Han erbjuder sig att själv ställa upp och leda icke-religiösa högtider på museet.

Tar betalt med ”generös attityd”

– Det är Teds förtjänst att idén nu blir verklighet, även om den har funnits i huset tidigare, säger Birgitta Wåhlander.

Privata högtider och fester på ett anrikt, kommunalt museum med många dyrgripar ställer förstås krav på säkerheten kring samlingarna i form av extra vakter.

– Självklart, det får vi lösa. Detta är ett grovt förslag, sedan får vi utifrån varje sällskaps tankar om när, var och hur försöka skapa ett koncept som blir bra, säger Birgitta Wåhlander.

Museets auditorium kan rymma både fest, minnesutställning och ceremoni, Arkitekturhallen en hembygdsfestival, Wernstedthallen ett superdesignat funkisbröllop eller barndop. Röhsska ska ta betalt för arrangemangen, men med en ”generös attityd”.

– Det kan räcka att bröllopsgästerna betalar entrén på 40 kronor eller att födelsedagsbarnet låter sig firas genom att gästerna sätter in pengar på museets nya fond för mångfald och jämlikhet i Röhsskas samlingar och verksamhet, säger Ted Hesselbom.

”Alla är välkomna att fira”

Bakom iden ligger också att Röhsskas verksamhet bättre ska spegla det mångkulturella Göteborg.

– Att alla de språk och kulturer som finns här ska hitta sin kultur representerad på stadens designmuseum ser vi som självklart. Samlingarna är vår gemensamma tillhörighet, vårt gemensamma angelägna kulturarv, säger Ted Hesselbom.

– Alla är välkomna att fira på Röhsska: Religiöst eller inte. Homo eller hetero, från alla kulturer!