Invigning 12 februari. Hela våning två på Röhsska museet öppnar för publik den 12 februari. Det är första gången på 20 år som hela museet är öppet för besökare.

Delar av våning två återinvigdes 2021 med basutställningen “1700-talets former” och den tillfälliga utställningen “Migration – Föremålens färdvägar”.

Från den 12 februari går det åter att se Falk Simons silversamling i en nyrenoverad utställningssal och Barockkammaren. Samtidigt invigs också Torsten och Wanja Söderbergs sal.

Unik silversamling

Falk Simons silversamling är unik och består av ett 80-tal pjäser från 1200-talet till en bit in på 1800-talet. Flera konsthistoriska stilar finns i samlingen, som gotik, renässans, rokoko och nyklassicism. Silverdonationen överlämnades till Röhsska museet 1934 av direktör Falk Simon.

Svensk och nordisk design

 Torsten och Wanja Söderberg hade ett stort engagemang för nordisk form. I salen till deras

minne kan besökarna lära sig mer om svensk och nordisk design. Där finns möbler av bland andra Mats Theselius, Front design och Margrethe Odgaard. I salen blir det bland annat forskarsamtal och boksläpp. Där visas även akvarellskisser av Otto Schulz.

Läs om invigningsprogrammet i faktarutan  här nedan. Den tillfälliga utställningen “Migration – Föremålens färdvägar” visas till 28 augusti 2022.