Innanför en stängd dörr på Röhsska museet hamras det ivrigt. Det luktar målarfärg och spackel, och plastskynken hänger både här och där. Gamla och nya föremål står staplade i enkla lagerhyllor utmed väggarna. Men den 16 januari ska kaoset ha förvandlats till en helt ny basutställning om museets formhistoria från 1851 till idag. – Vi är snart färdiga, försäkrar Bodil Gyllenberg Pernevi samtidigt som hon justerar en stol i 2000-talsdelen av utställningen.
Att lätt välja ut vilka av Röhsska museets 50.000 föremål som ska visas i en basutställning är ingen uppgift.
1.000 föremål
– Vi har tagit fram ungefär ettusen föremål som berättar vår historia genom tiderna, säger museichefen Elsebeth Welander-Berggren.
– Vi vill helt enkelt visa vår syn på formens utveckling under drygt 150 år, och hoppas att det ska vara lätt att ta till sig de miljöer som finns i utställningen. Den nya basutställningen ersätter ”Från Ellen Key till Ikea” som visades under många år på Röhsska. Men varför just ”formhistoria från 1851”?
31 miljöer i fem rum
– Det året öppnade den första stora världsutställningen i Crystal Palace i London, och året därpå invigdes Victoria & Albert som är Röhsska museets ”modermuseum”. Röhsska är – med sina 87 år – ett av de äldre konstindustrimuseerna i Europa, berättar Elsebeth Welander-Berggren.
850 kvadratmeter, nästan hela plan 1, ägnar Röhsska museet åt sin formhistoria. I fem rum visas 31 miljöer med möbler, industridesign, affischer, textilier, keramik, glas och annat från varje tidsperiod.
Lätt och roligt
– Det är inga riktiga rum vi har byggt upp, utan vi vill snarare visa våra idéer om hur formen har utvecklats. Vi har dels glasade montrar, där de olika miljöerna visas, dels podier, där vi kan komplettera miljöerna med föremål från tidsperioden.
De senare ska kunna bytas och varieras med jämna mellanrum. Det ska förstås bli gott om förklarande texter i utställningen och bildskärmar där man kan visa videofilmer.
Elsebeth Welander-Berggren betonar att det ska vara lätt och roligt att gå igenom formhistorien.
Pampigt skåp visat i Paris
– Vi är oerhört lyckligt lottade som kan visa både den bästa designen genom tiderna och även vardagsföremålen, försäkrar hon, och gör reklam för de visningar som museet anordnar:
– Våra pedagoger kan berätta mer om historien bakom föremålen.
Och visst är det många vackra föremål som kommer att kunna beundras i den nya utställningen! Ett stort, pampigt skåp är tillverkat av Ferdinand Boberg för familjen von Rosen och visat i den svenska paviljongen i Paris år 1900.
Textiler och affischer
En stilig kristallkrona hänger i den allra första miljön från 1851. Du kommer också att kunna beundra jugendvaser, textiler från de olika perioderna, filmaffischer och mycket, mycket annat.
Roligast är den nutida delen, med bland annat Nobelservisen, en iMac och den fräcka stolen Anemone, som består av lila plastslangar. Men den självgående dammsugaren är nog det föremål som vi helst vill ha hemma…