Ett 50-årigt fenomen har rullat in på Röhsska. I väntan på världsmästerskapet som äger rum i Göteborg i början av augusti vänder och vrider museet på skateboarden – en livsstil och ett designobjekt för både hemmasnickare och miljonindustrier.

Slalom, downhill och street – det finns många sätt att ta sig fram, ner, runt och omkring på en skateboard. Och det finns ännu fler sätt på vilket en skateboard kan se ut.

I den 300 kvadratmeter stora utställningshallen på Röhsska museet får besökarna en inblick i den mångmiljonindustri som den, åtminstone till synes, lättjefulla livsstilen runt skating har givit upphov till.

Matchar Röhsskas intresse

Skateboarden föddes 1957 och populariteten har gått i vågor genom åren, men sedan 1990-talet har den tidigare subkulturen utvecklats till en elitidrott som knackar på OS-porten. Samtidigt har redskapet, den hårt påfrestade skateboarden, blivit en högteknologisk skapelse som omfattar flera av Röhsska museets intresseområden; design, mode och konstslöjd.

Utställningen skildrar skating som livsstil och brädan som ett designobjekt med både historiska nedslag och framtidens bräddesign. Dessutom planeras ”pröva på åkning” i Slottsskogen och workshops där du dekorerar din egen bräda.

Utställningen öppnar den 18 juni kl 12.00 och pågår till den 2 november. Däremellan, 1-3 augusti, avgörs VM i skateboard-slalom i Göteborg.