Ska vi få se Röhsska museets Buddhastaty i stickat i höst? Eller kanske får lejonen på Vasagatan varsin stilig stickad mössa? När textilkonstnären Kaffe Fassett flyttar in på Röhsska vet man aldrig vad som kan hända... Fredagen den 19 september öppnar ”Färgens magi”, den största utställningen någonsin med textilkonstnären Kaffe Fassetts stickade, kviltade och broderade verk.
Om det blir för trångt vid öppningen har du tid på dig att gå en annan dag: Utställningen pågår ända till den 6 januari nästa år.
Varför Kaffe?
Kaffe Fassett föddes för 66 år sedan – 1937 alltså – i San Fransisco i USA. Fast Kaffe (uttalas som ”kejf”) hette han förstås inte då, utan ”någonting mycket tråkigare”. Vad, vägrar han avslöja, men berättar att han hittade namnet Kaffe i en barnbok.
1964 flyttade Fassett till London, och började livnära sig som konstnär. Men färg var det inte tal om då, utan i flera år målade han uteslutande vita målningar.
Garner i oändliga nyanser
Efterhand började han arbeta med färger och intressera sig för textila material. Det började efter en resa till Skottland, då han upptäckte att det fanns garner i hur många nyanser som helst.
Inspirerad av färgerna i landskapet och den glänsande ullen köpte han garn av Shetlandsull i 20 olika nyanser och stickor. Sedan hade han dessutom en sådan tur att han på tåget hem till London träffade en äldre dam som lärde honom sticka!
Hans första designade tröja visades på en helsida i tidningen Vogue i början av 1970-talet. – Och därefter har jag aldrig använt vitt eller svart igen, berättar Kaffe Fassett.
Inget för amatörer
Nu är det inte direkt några lätta mönster som Kaffe Fassett använder i sina tröjor… Det kan röra sig om ett hundratal nyanser i de olika kombinationer, även om Fassett själv hävdar att vem som helst kan lära sig.
– Jag är ingen mästare, men jag tycker fortfarande mycket om att sticka, säger han. Förutom tröjorna skapar han objekt i mosaik, kviltar lapptäcken, broderar och målar på keramik.
Han arbetar också med scenografi, men framför allt som designer för bland annat Trisha Guild och textilföretaget Rowan.
Första gången Kaffe Fassett ställde ut i Sverige var på Nordiska Museet i Stockholm för 20 år sedan. Då ringlade sig köerna långt ut på gatan, och hissarna inne i museet kraschade av anstormningen! Och intresset lär inte bli mindre denna gång:
– Stickning är faktiskt mer populärt än någonsin, hävdar Kaffe Fasset, som vill inspirera publiken att själva försöka sig på att skapa i textil.
– Jag mår bättre när jag bär färger, de är magiska för mig.
Föreläsningar och work-shops
Utöver utställningen håller Kaffe Fassett föreläsningar den 19 och 23 september då han berättar om sina resor världen över, resor som fungerat som inspirationskällor. Den 19–27 september blir det workshops i stickning och lapptäckesteknik samt workshops för barn och ungdom, som leds av Kaffe Fassett och hans assistent Brandon Mably.
Senare i höst anordnar Röhsska museets egna pedagoger workshops för hela familjen på temat färg. Och utställningen visas varje dag klockan 13.00 under den första månaden.