Röhsska museet tjuvstartar på torsdagen Göteborgs HBT-festival med tre nya utställningar. På fredag sparkar så festivalen igång på allvar och pågår med oförminskad styrka fram till söndag. Fem av Göteborgs största kulturinstitutioner har gått samman och presenterar ett fullspäckat program.

– Jag hoppas såklart det blir proppfullt med folk och att HBT-frågorna uppmärksammas och hamnar högre upp på dagordningen, säger Jan Schmidt, projektledare och koordinator för festivalen.

Redan på torsdag tjuvstartar alltså Röhsska med vernissage på tre nya utställningar, ”Min bästa bög” där museichefen Ted Hesselbom bett några kända människor att fotografera sin bästa bög, och ”Lesbiskt liv i mode och design” som lyfter fram det androgyna 40-talet som gav kvinnor nya möjligheter.

Stor invigningsfest

På fredag klockan 21:00 är det stor invigningsfest på Världskulturmuseet. Festen håller på ända fram till klockan 00:30 och är gratis, vilket det mesta under HBT-festivalen är. Världskulturmuseet lovar en skoningslös fest med inslag av piska, stand up och dans.

De fem institutioner som deltar i festivalen: Göteborgs Stadsteater, Kulturhuset Blå Stället i Angered, Pustervik, Röhsska museet och Världskulturmuseet har under helgen egna program som man hittar via festivalens egen hemsida.

I programmet hittar man bland annat Stockholms stadsteaters föreställning Ångrarna av Marcus Lindeen som spelas på Pustervik. Och på Blå Stället arrangerar Donnergymnasiets HBT-grupp en skolavslutningsfest på fredag där Räfven spelar.

Återkommande festival

Ambitionen med festivalen är att det ska kunna bli ett återkommande inslag i Göteborg, vilket kan behövas. När Göteborgs stads mångfaldsenhet i höstas gjorde en kartläggning av situationen för HBT-personer i staden framkom en tämligen nattsvart bild.

– Man ser väldigt lite HBT-liv en vanlig dag i Göteborg men det ska bli mer, säger Jan Schmidt.