Påskpigga göteborgare uppmanas nu av Röhsska museet att komma och pynta de två kinesiska stenlejonen som vaktar entrén vid Vasagatan. Fjädrar, band och annat färgglatt välkomnas.

Museets chef Ted Hesselbom har börjat med att sätta gula fjädrar på det ena av Röhsskas lejon, nu är det upp till allmänheten att fortsätta.

Fick stickade kransar

– Senast lejonen blev utsmyckade var när stickkonstnären Kaffe Fassett var här och de fick varsin stickad krans. Så det vore jätteroligt om någon känner för att vara kreativ och hitta på nåt kul, säger Anette Prior, intendent på Röhsska.

Pyntandet leds inte av någon särskild på museet så vem som helst som känner sig manad är välkommen att pynta hela påskhelgen.

Fotnot:
Röhsskas lejon, som också kallas Fu-hundar, köptes in från Peking1916 till museets invigning. Lejonen, en hona och en hane, symboliserar lycka och välgång och är från Mingtiden på 1600-talet.

Hanen står på ett jordklot, symboliserande världens kraft. Honan har sin tass på en lejonunge, som ska föra kraften vidare. Idag vaktar dock två kopior entrén – de ursprungliga lejonen står inomhus på grund av luftföroreningarna.