Design som juridiskt verktyg. Den engelska researchgruppen Forensic architecture använder verktyg och metoder från designens värld för att komplettera brottsutredningar och försvara mänskliga rättigheter. Den 1 februari öppnar gruppens första separatutställning på Röhsska museet.

Researchgruppen som leds av den brittisk-israeliske arkitekturprofessorn Eyal Weizman, arbetar med design och juridik och utreder bland annat misstänkta brott mot mänskliga rättigheter och miljöförstöring.

Gruppen arbetar tvärvetenskapligt och består av arkitekter, filmskapare, forskare, journalister, jurister, konstnärer och programmerare. De använder designverktyg som 3D-modeller för att till exempel återskapa brottsplatser och bidra till bevisningen i rättsfall, och har bland annat arbetat på uppdrag av FN:s särskilda rapportör för terrorbekämpning och mänskliga rättigheter.

På utställningen, som öppnar den 1 februari och pågår till den 23 augusti, visas tre av Forensic architectures undersökningar – ett mordfall i Tyskland, en drönarattack i Pakistan och en brand i en pakistansk textilfabrik där 259 personer miste livet.