Med avancerade färgkompositioner och gedigen stickteknik lever plaggen från Bohus Stickning kvar i mångas minnen. Nu visas ett 20-tal tröjor, koftor, vantar och mössor på Röhsska museet. Bland annat några med det populära mönstret "Stora spetskragen".

Det startade som ett nödhjälpsprojekt för fattiga fiskar- och stenhuggarfamiljer på 1930-talet. Landshövdingshustrun Emma Jacobsson såg en möjlighet att göra en insats och utvecklade en verksamhet som under 1940-talet engagerade så många som 870 stickerskor i hela Bohuslän.

− Det är så otroligt vackra mönster och man lekte verkligen med färgerna. Dessutom har Bohus Stickning en fascinerande historia, säger Anneli Blom, som är projektansvarig för utställningen på Röhsska.

Blev populära i USA

Plaggen såldes i exklusiva och lite dyrare affärer som Nordiska kompaniet i Stockholm. Efter en tid började de även att säljas utomlands, i USA, och blev även populära bland de amerikanska turister som kom till Göteborg. 1969 gick dock företaget i graven.

− Verksamheten dog sakta ut när modet ändrade sig och många i stället ville ha enfärgade plagg. Det blev mer ett slit- och slängsamhälle och det fanns inte längre någon ekonomi i att låta sticka upp tröjor för hand, säger Anneli Blom.

Planerar större utställning till nästa år

De plagg som visas nu på Röhsska är ungefär en tredjedel av de plagg från Bohus Stickning som museet har i sina samlingar. Anneli Blom tror att utställningen för många blir ett kärt och efterlängtat återseende.

− Det är många som har längtat efter och saknat de här plaggen, säger hon.

För att tillgodose det intresset har museet planer på att eventuellt göra en större utställning om Bohus Stickning med tänkbar start nästa höst.

Fotnot:
Utställningen Bohus Stickning på Röhsska museet pågår till den 5 december.