På fredag firas internationella Romadagen på Göteborgs Stadsmuseum. Det blir musik, modevisning, dans och fika. ”Alla är välkomna. Vi vill gärna dela vår kultur med alla i Göteborg”, säger Wicia Wiszniewski, samhällsvägledare och föreläsare, Romano Center i Väst.

Efter några år med pandemi, när det inte har varit möjligt att samlas, är det återigen dags att fira Romadagen som vanligt i Göteborg.

– Det känns faktiskt extra spännande – nästan lite pirrigt, säger Wicia Wiszniewki.

Han lyfter fram att firandet är en dag för folket och allmänheten att komma samman, och ett sätt att uppmärksamma att det finns romer i Göteborg.

– Det är särskilt viktigt med tanke på antiziganismen att unga romer kan känna stolthet och lära känna sin egen historia och att man har en kultur, ett språk och ett sätt att vara.

Håller sig inomhus

Planerna för dagen var att först vara utomhus på Gustaf Adolfs torg och därefter fortsätta firandet på Göteborgs Stadsmuseum.

– Nu har vi kollat väderprognosen och det väntas snö och regn. Så vi har snabbt planerat om och tänker hålla hela firandet på Stadsmuseet, där vi kan vara torra och varma.

Firandet inleds klockan 14 med tal av Björn Jedvert (L), ordförande i Göteborgs Stads nämnd för demokrati och medborgarservice, och Rami Raim, Göteborgs Stads råd för nationella minoriteten romer.

Taikons orkester uppträder

Därefter blir det musik av Rocky RKO, en romsk musikproducent och artist född och uppvuxen i Göteborg som sjunger en egen version av nationalsången Gelem, gelem. Taikons orkester, som har en lång tradition som turnerande musiker, uppträder därefter.

– Det är fantastiska musiker, säger Wicia Wiszniewki.

Folkdräkter och fika

Efter en fikapaus med romska bakelser får de närvarande en miniföreläsning om 8 april och varför dagen firas. Klockan 15.20 blir det en modevisning av romska folkdräkter.

– Romer som har levt i olika länder har olika folkdräkter och dessa får vi se här.

Klockan 16 avslutas firandet. Programmet arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med Göteborgs stadsmuseum, Trajosko Drom, Romano Center i Väst och Taikons orkester.

Ingen anmälan krävs.