Samtal, film och musik. Den 8 april är det Internationella romadagen – romernas nationaldag – vilket Göteborgs Stad uppmärksammar med panelsamtal, filmvisning och musik på Sjöfartsmuseet Akvariet.

– För 47 år sedan beslutades det att den 8 april skulle vara Internationella romadagen, som en del av kampen mot antiziganism. På samma möte i London fastställdes romernas flagga och nationalhymn. Det är tre olika symboler som förenar ett folk utan eget land, säger Domino Kai.

Öka förståelsen
Han är enhetschef på Romano Center i Väst, som är Göteborg Stads verksamhet med uppdrag att dels erbjuda stöd och service till människor med romsk bakgrund, dels arbeta med kunskapshöjande insatser för att öka förståelsen för den romska minoriteten inom staden.

På söndagens firande på Sjöfartsmuseet blir det musik av rapparen Danijel Gubic även känd som Chuey. Han är uppvuxen i Bergsjön och har bland annat medverkat i tv-serien Kniven i hjärtat. Dessutom visas den tjeckiska dokumentärfilmen Idas idé om artisten Ida Kelarova och de romska barnen i sånggruppen Čhavorenge.

– Vi ville lyfta de romska frågorna i olika kulturyttringar och perspektiv, säger Domino Kai.

”Mycket kvar att göra”
På evenemanget kommer det också att hållas ett panelsamtal om romernas situation i Göteborg, samtalsledare är Lejla Mundzic.

– Romer har varit erkända som nationell minoritet i Sverige i 18 år, men det finns fortfarande mycket kvar för Göteborg Stad att göra så att minoritetspolitiken genomsyrar de olika kommunala verksamheterna. Jag hoppas alla som är intresserade tar chansen att komma och ställa frågor både till romska företrädare och stadens politiker, säger Domino Kai.

Här hittar du hela programmet för Romadagen på Sjöfartsmuseet Akvariet