Satsning som smakar mer. I stadsdelen Östra Göteborg storsatsar man i nästa vecka på romsk kultur. Färger, smaker, dofter och upplevelser sprids från måndag morgon till fredag kväll då Svarta Safirer spelar upp till avslutningsfest.

Egentligen har allt gått så fort att det är svårt att förstå. Det som helt kort nämndes som en flyktig tanke innan semestrarna har på kort tid utvecklat sig till en komplett kulturvecka med romska förtecken.

– Jag är övertygad om att det kommer att bli jättebra, säger projektsamordnaren Celina Adamsson och fortsätter:

– Det skulle vara jätteroligt om andra stadsdelar tar upp tråden och gör egna satsningar.

Mat, musik, film och litteratur
Det var 2012 som Göteborg utsågs till en av fem pilotkommuner för romsk inkludering. I Östra Göteborg bildades under våren en arbetsgrupp , och med hjälp av representanter från romska rådet har ett digert och innehållsrikt program vuxit fram och vävts in i stadsdelens ordinarie verksamhet.

Romsk mat, musik, film, litteratur kommer att presenteras på en rad olika sätt. Stadsdelens skolor och äldreboende erbjuder till exempel en specialkomponerad meny med recept hämtade från den romska koktraditionen.

Biblioteken i Gamlestaden, Kortedala och Bergsjön rustar för filmvisningar och Celina Adamsson ser för egen del särskilt fram emot de utställningar och föreläsningar som arrangeras. Även fritidsgårdarna planerar för filmvisningar och diskussioner.

Eleverna på Backegårdsskolan får besök av Erland Kaldaras från romska ungdomsförbundet i Malmö som berättar om romsk kultur och historia. Kulturskolans elever provar under veckan på romska rytmer och som kronan på verket blir det en musikalisk fest: välkända Svarta Safirer står på scenen i Ungdomens Hus Radar 72 som också släpper fram Utmarksskolans musikklasser.